Seger efter strejk på Nutella-fabrik
Nyligen strejkade arbetarna på världens största Nutella-fabrik. I dag är de stolta över resultatet av konflikten.
– Solidariteten betalar sig. Det är fint att vinna en seger tillsammans, säger Fabien Lacabanne.
Nutella är en het produkt i Frankrike. Förra året blev det nästan upplopp i flera franska Lidl-butiker, när nötkrämen såldes till kraftigt nedsatt pris. I Frankrike finns också världens största Nutella-fabrik. I samhället Villers-Ecailles i Normandie tillverkas 600 000 burkar om dagen.
Men nyligen stoppades produktionen, och medierna talade om att det snart skulle bli brist på den populära varan.
Arbetarna strejkade och blockerade alla transporter till och från fabriken.
Historien väckte också uppmärksamhet på grund av att den här typen av konflikter är ovanliga inom livsmedelsindustrin, där få arbetare är organiserade.
– Men här är fler med i facket än på andra fabriker, säger Fabien Lacabanne, fackombud för fackförbundet Force Ouvrière.
Han berättar att irritationen hos personalen hade vuxit sig allt starkare under våren. Det hade varit krångel vid banden, där maskinerna håller på att bytas ut. Men de anställda var framförallt frustrerade för att de ansåg att de inte fick ta del av ägaren Ferreros goda ekonomiska resultat. I årets löneförhandlingar erbjöds de en höjning på 320 kronor i månaden.
– Det täckte inte ens inflationen, säger Fabien Lacabanne, som själv är elektriker och arbetar med maskinunderhåll.
Han har jobbat på fabriken i 18 år, och tycker att stämningen har försämrats i och med att en ny generation av Ferrero-ägare har tagit över.
– Förr kändes det som att vi arbetade på ett familjeföretag, där ägaren brydde sig. Nu är det mer av ren business. Som fackombud måste vi ständigt förhandla med nya direktörer.
Konflikten pågick under en vecka. Efter ett par dagar höll den på att få ett abrupt slut, när var och en av de anställda hotades med ett vite på 10 000 kronor i timmen för att de blockerade in- och utfarterna.
– Det var som att få en slägga i huvudet. För folk som tjänar 15 000 kronor i månaden är det ju ett oerhört belopp. Men vi blev lugnade efter att
ha pratat med en advokat, berättar Fabien Lacabanne.
Strejken fortsatte, och efter ytterligare ett par dagar var den över.
Företagsledningen gick med på flera förbättringar. Alla får 2,4 procents löneökning och dessutom en extrapremie på 8 500 kronor för i år. Facket hade begärt lite mer. Men i dag är Fabien Lacabanne nöjd. Han säger att historien visar att solidariteten betalar.
– Det är fint att vinna en sådan här seger tillsammans. Mina kollegor är stolta.
Anna Trenning-Himmelsbach
Fakta • Världens tredje största godisfabrikant
Ferrero är världens tredje största fabrikant av godis och choklad.
Huvudkontoret ligger i Alba i norra Italien. Det var där som konditorfamiljen Ferraro, öppnade en fabrik på 1940-talet. De använde mycket nötter och socker i chokladframställningen, eftersom kakaon var dyr och ovanlig efter andra världskriget.
1964 började de tillverka den bredbara choklad- och nötblandningen Nutella.
Familjen Ferrero kontrollerar fortfarande gruppen, som idag omsätter cirka 112 miljarder kronor om året, och har 34 500 anställda i världen (enligt uppgifter från företaget).
Förutom Nutella tillverkar Ferrero bland annat Kinder, Ferrero Rocher och Mon Chéri.
I Frankrike har företaget drygt 1300 anställda. De flesta är försäljare, men omkring 400 personer arbetar i Villers-Ecalles i Normandie, där världens största Nutella-fabrik ligger.
De anställda producerar 600 000 burkar om dagen. Dessutom tillverkar de chokladbiten Kinder Bueno.