”Visionen är att odla äpplen i Herrljunga”
Herrljunga Cider AB är ett familjeföretag i fjärde generationen med säte i Herrljunga. Det drivs och ägs av familjen Branmark sedan 1945. Företaget grundades dock redan 1911 av frikyrkopastorn Oskar Svenberg som då drog igång produktion av nattvardsvin som det rådde brist på i trakten.
Idag är det cider som är företagets storsäljare. Var tredje flaska cider som säljs dagligvaruhandeln i Sverige kommer från Herrljunga och företaget är därmed marknadsledande.
Det är syskonen Johan Branmark och Katarina Branmark Hinton och som tillsammans med deras far Sture Branmark äger företaget. Johan är vd medan Katarina är personalchef.
Båda betonar att företaget är fast förankrat i Herrljunga och att det är viktigt.
– Vi är inte det största företaget i Herrljunga men vi är stolta över att vara svensk- ägt, säger Katarina Branmark Hinton.
Produktionen av cidern fyller 50 år i år. Det var 1969 som dåvarande vd:n Bertil Branmark och hans son Sture blev inspirerade att starta cidertillverkning efter en fotbollsresa till England där de kom i kontakt med drycken och blev mycket förtjusta.
Det har framför allt på senare år investerats mycket resurser i fabrik och lokaler, senast i ett eget musteri. Nattvardsvin producerar de fortfarande. Även julmust och glögg görs numera på fabriken. Smaksatt källvatten är också en ny storsäljare.
Efter varslet förra året har företaget åter börjat anställa folk.
– Vi tar nu successivt in fler och fler. Vi ersätter alla vakanser löpande och kommer även nyanställa under hösten. Det går åt rätt håll, säger Johan Branmark.
Runt 15–20 procent av deras försäljning går på export.
Även om de skulle vilja så görs inte deras cider enbart på svenska äpplen. De importerar äppelkoncentrat från bland annat Österrike.
– De flesta av oss som producerar cider tvingas importera från andra länder, äpplena i Sverige räcker helt enkelt inte till, förklarar Johan Branmark.
En vision han länge haft har varit att göra cider på äpplen odlade i Herrljunga med omnejd. Men det är lång väg dit. De har inte mer än ett tiotal äppelträd i dag. Men de har en fin åker som skulle lämpa sig perfekt, det gäller bara att hitta rätt äppelsort.
– När man kör in i Herrljunga så ska man se äppelodlingar överallt. Men det kommer inte vara möjligt än på ett tag. Det tar tid att få det på plats, det gäller att börja i liten skala och se vart det tar vägen, säger Johan Branmark.