En utbildningsinsats som engagerar allt fler kvinnor
Intresset är fortsatt stort för Tjejsatsningen, förbundets utbildningsinsats som är riktad mot kvinnor. Satsningen har pågått sedan 2006 och cirka 200 kvinnor har nu deltagit.
Det var 2005 som Livs som första LO-förbund skrev in feminism i stadgarna. Det förpliktigar. Tjejsatsningen är ett led i arbetet att nå de jämställdhetsmål som förbundet satt upp. Satsningen har under de år som den pågått fungerat väldigt bra. De undersökningar som Livs gjort visar att det tack vare tjejsatsningen finns många aktiva kvinnor, både i Livsklubbar, regioner och på central nivå.
I satsningen ingår både utbildning och uppsökande verksamhet i regionerna. Steg ett genomförs på våren, steg två och tre under hösten.
Mål & Medel besökte kvinnorna som går årets Tjejsatsning i mitten av september. Det var ett 20-tal deltagare från alla fem regioner på plats, var–av majoriteten har fackliga uppdrag.
Bland de yngsta är Emilia Andersson och Linnéa Vängbo som nyss fyllt 22 år. Båda har fackliga uppdrag, bland annat är de ungdomsansvariga på sina arbetsplatser.
Emilia Andersson packar kött på HFG i Västerås. Där har hon arbetat i två och ett halvt år. Hon berättar att hon inte visste så mycket om facket när hon började.
– Jag gick med av misstag. Jag kryssade fel när jag skulle gå med i a-kassan och det blev också facket.
Det har hon inte ångrat men är upprörd över att hon inte fått mer kunskap i skolan om vad facket står för. Hennes föräldrar som är egenföretagare har inte heller varit till någon hjälp.
Linnéa Vängbo, som paketerat ost på Norrmejerier i Umeå i tre år, hade lite bättre koll.
– Min mamma, som är ombudsman i ett annat fack, gick på mig och sa att jag skulle gå med. Men det var först i efterhand när jag gått utbildningar som jag förstod hur viktigt det var att vara medlem.
Att de nu går Tjejsatsningen beror på att de blev rekommenderade att gå den, att det var en utbildning för bara tjejer som stärkte självförtroendet.
– Hittills har den varit jättebra. Vi har lärt oss massor, konstaterar Emilia Andersson.
Det håller Linnéa Vängbo med om. De har gått igenom Livs kollektivavtal, hur det fungerar och hur de kan hitta svar på frågor som de har.
– Jag känner att jag fått bättre koll och det gör att jag kan känna mig tryggare i mina fackliga uppdrag. Jag tycker också att det var bra att få lära mig hur jag ska argumentera för att få fler att gå med i facket.