Mattias fixade jämlikhetsafton
– Det är lätt att sitta 25 personer och tycka lika. Alla håller med varandra, men vi måste ut och sprida det här. Det var så idén om att fixa en jämlikhetsafton kom till, förklarar Mattias Svedberg.
Under en lunchrast på kursgården Runö berättar han om den temakväll om jämlikhet som han ordnade i Tingshuset i Kopparberg. Han bjöd in talare och agitatorer från LO i Stockholm samt en lokal s-politiker från Nora, Jonas Åkerman, som också är stand up komiker.
Det var i september förra året. Mattias Svedberg hade då gått steg ett och två i Jämlikhetsakademien som är en opinionsbildande studieverksamhet som LO ordnar för att belysa de växande klyftorna i Sverige. Nu går han steg tre.
– Jag tyckte att det var en bra idé att göra något i min hemkommun. Tidigare hade jag lyssnat på K-G Wanngård och visste att han var en bra agitator. Jag kollade snabbt upp om han kunde och så fick jag med Adnan Bozkurt på LO som jag också hade hört
föreläsa.
Mattias Svedberg är fackligt aktiv i Livsklubben på Kopparbergs bryggeri och han säger att jämlikhetsaftonen i Tingshuset blev uppskattad.
– Vi hade ställt ut stolar för 32 personer och fick pussla till det så att alla fick plats. Vi var nästan 40 personer. Så det var bra.
• Vilka diskussioner väcktes?
– Det var mer att lyssna på föreläsarna. Jag hoppas att det väckte nya tankar. Det var såklart syftet.
• Tog man upp värnskatten?
– Ja, den nämndes. Och det är ju svårt att förklara hur en S-regering kan bedriva en politik som i detta fall leder till mer ojämlikhet. Då får man förklara läget i riksdagen, att det är 60 procent höger och 40 procent vänster och att det kräver kompromisser.
• Finns det förståelse för det?
– Jag vet inte. Det beror på hur insatt man är. Att man begriper hur spelet fungerar, att det är frågan om att ge och ta. Det finns också gobitar som sossarna har men det dröjer någon budget innan de kommer, då kanske man kan få tillbaka lite kredd, kanske med familjeveckan som ger en extra ledig vecka per år åt föräldrar.
Han tycker att hoppet står till Reformisterna som är en nybildad socialdemokratisk förening som vill se mer vänsterpolitik och vars uppfattningar ligger nära LO-fackens. Han har själv gått med där.
– Kommunalsektorn har det tufft. Det finns utrymme för att öka statsbidragen till kommunerna. Överskottsmålet känns som man kan skippa.
Han sitter i fullmäktige i Ljusnarsberg och som ersättare i en teknisk nämnd och känner inte att det är komplicerat att vara fritidspolitiker.
– Inte alls. Om man går på ett årsmöte får man frågan. Det är en del att sätta sig in i. Det är lite tungt i början men inget att vara rädd för.
• Vad får du ut av det?
– Jag kan till viss del påverka. Jag får sätta mig in i saker. När arbetskamrater gnäller kan jag förklara hur det fungerar, att saker måste beredas, det går inte bara att besluta i en handvändning.
Mattias Svedberg
Ålder: 44 år.
Yrke: Bryggeriarbetare på Kopparberg.
Familj: Gift.
Fackligt uppdrag: Sekreterare i Livsklubben.
Läser böcker: Nej, jag diagnostiserar mig själv som dyslektiker, lyssnar hellre.
Ser på: Idrott och samhällsprogram.
Filmkanaler: Nej.
Fritidsintressen: Träning, sprungit några Marathon men gillar kortare distanser bättre.