Nya recept tas fram på mathotell
Någon vill testa en idé, andra har ett färdigt recept men saknar den rätta utrustningen och åter andra vill utveckla ett recept. Från små till stora kunder hyr in sig hos Matfabrikören i Varberg. Företaget fungerar som ett produktionshotell för färdigmat.
– Vi har inga egna produkter utan tillverkar bara på uppdrag och har alla möjliga kunder, från små till väldigt stora kunder, säger Mårten Malje, produktutvecklare på Matfabrikören i Varberg.
Ica och Bergendahl tillhör de stora kunderna. När det kommit förfrågningar om nya uppdrag blir uppgiften att få produktionen att fungera i Matfabrikörens process. Mycket handlar om produktutveckling och receptframtagning i provköket.
– Kunden kan komma med ett färdigt recept, egna råvaror och egna förpackningar. Då står vi ”bara” till tjänst med själva produktionen. Vissa kunder kommer med en idé och då gäller det att utveckla den idén till en färdig produkt, förklarar han.
Företaget producerar också färdiga portionsförpackningar lunchmat till arbetsplatser, skolor och institutioner. Här kan det till exempel handla om rullande flerveckors-menyer som läggs upp tillsammans med kunden. De minsta beställningarna är på 500 kilo.
Andra kunder driver en verksamhet, men behöver expandera eller bredda sitt sortiment. I väntan på egna maskiner hyr de in sig hos Matfabrikören, som har en flexibel maskinpark med bland annat sous-vide-teknik (vakuumpackning/värmebehandling i förpackning).
Företaget får många förfrågningar och då rör det sig ofta om det senaste i branschen.
– Vi ser att vegetarisk mat växer. Det finns många tankar om närodlat och matsvinn. Och förpackningarna ska hålla miljökrav. Då gäller det för oss att vara med på det, säger Mårten Malje.
Utmaningen ligger inte enbart i att ta fram en bra produkt, allt annat ska också vara genomtänkt. Kunderna svarar för råvarorna, förutom ett bassortiment av råvaror som Matfabrikören tillhandahåller.
Produktionshotellet uppstod efter att ett livsmedelsföretag med många ägare gick i konkurs 2013. Konkursen omfattade inte fastigheten, så dess ägare köpte loss konkursboet och beslutade att göra anläggningen till ett produktionshotell. Företaget Matfabrikören startades.
Maria Billmark började arbeta i ett företag som fanns i de här lokalerna 2002 och fortsatte när Matfabrikören kördes igång för fem år sedan.
– I produktionen märker man ingen större skillnad jämfört med att jobba på ett vanligt livsmedelsföretag, säger Maria Billmark, som för tillfället arbetar på kontoret med order och inköp.
Den skillnad som finns är kontinuiteten. Matfabrikören har emellanåt stora och tvära förändringar i produktionen eftersom den är starkt beroende av uppdragen. Sex till åtta stora kunder behövs för att produktionen ska bli någorlunda jämn.
Ett 25-tal fast anställda, varav ungefär hälften är medlemmar i Livs, arbetar heltid i produktionen. Några nya anställdes i höstas. Ibland går produktionen för högtryck och då jobbas det övertid. Skiftarbete förekommer inte, i alla fall inte ännu. Det finns gott om utrymme för expansion i lokalerna och målet är att antalet kunder som hyr in sig i produktionen ska öka.
Sofia Andersson jobbade liksom Maria i de här lokalerna innan produktionshotellet Matfabrikören körde igång. För tillfället sköter hon packningen vid grötmaskinen.
– Jag trivs med jobbet och arbetskamraterna är bra, säger Sofia.
Ralph Nordin och Jesper Pettersson har arbetat som kockar tidigare. De uppskattar att jobba på dagtid till skillnad från restaurangbranschens kvällar och helger.
– Jag tycker att jobbet är spännande. Man får följa hela vägen från tanke till färdig produkt, säger Jesper som är teamledare på förberedningen.
Jesper gillar att hoppa mellan olika arbetsuppgifter. Han har bland annat jobbat i provköket. Här i förberedningen hanteras torra kryddor, stärkelser, buljonger och frysta råvaror.
– Arbetstiderna är bra, instämmer Ralph som jobbat på företaget i fem år.
Han tar bland annat emot lastbilar och väger upp råvaror.
Nimi Malje har liksom Jesper och Ralph ett förflutet i restaurangbranschen.
– Det känns stabilt att jobba mellan 7 och 16. Och inga helger. Lönen här är också bättre och mer jämn, säger hon.
Det är skönt att veta hur veckorna ser ut. Då blir det lättare att planera sin fritid, tycker Nimi. Den här dagen kontrollerar hon datummärkningen och trycket på såspåsarnas etiketter.
– Nu hoppar jag runt. Ska lära mig maskinerna mer. Jag gillar variationen. Tänket om livsmedelshantering har jag med
mig från restaurangjobben, säger Nimi Malje.
Vid de sex stora autoklaverna är Lulzim Bainca teamledare. Han kör in vagnar med vakuumpackad färdigmat och ställer in rätt program och temperatur. Autoklav är ett slags tryckkokare.
Lulzim är veteran med sina snart 15 år på olika livsmedelsföretag i dessa lokaler.
– Jag trivs och kan jobbet, säger Lulzim och vrider om ett reglage till en autoklav med gröt.