Individgaranti viktigt krav i avtalsrörelsen
I avtalsrörelsen 2020 har Livs skjutit in sig på hur den framförhandlade löneökningen ska fördelas. Livs ställer krav på en individgaranti på 90 procent och lokal överenskommelse för fördelning av resten av potten annars blir det generellt utlägg.
Den 20 december växlade Livs och Livsmedelsföretagen krav. Flera av Livs krav är redan kända, de som förbundet driver tillsammans med Facken inom industrin och inom LO-samordningen. Men Livs driver också egna förbundsspecifika krav i avtalsrörelsen. Hit hör krav på hur lönen ska fördelas.
– Det är ett av våra viktigaste krav, säger Jolan Wennberg, Livs andre ordförande och avtalsansvarige.
Bakgrunden är ett utbrett missnöje med hur företag inom Livs avtalsområde hanterar pottfördelningen. Därför kräver Livs både en individgaranti på 90 procent samt ett generellt utlägg på återstående 10 procent om de inte kommer överens lokalt
– Många klubbar har haft svårigheter att komma överens med sina arbetsgivare om fördelningen. Många arbetsgivare har agerat som att pottfördelning är en informationsfråga och inte en förhandlingsfråga.
Fördelningsproblematiken har också lyfts fram i avtalsmotionerna. Såväl Livs förhandlingsdelegationer som Livs förbundsstyrelse vill se en lösning.
– Som vi ser det är individgaranti och generellt utlägg ett sätt att komma tillrätta med de problem som så många vittnar om ute på våra arbetsplatser. Vi vill att man ska förhandla lokalt men med nuvarande skrivning och den rådgivning som arbetsgivarna har erhållit har detta inte fungerat. Vi behöver ändra på det.
Livs är inte ensamma om att prioritera lönefördelningen i avtalsrörelsen. Även IF Metall, Unionen och Sveriges Ingenjörer har med krav på individgaranti. Det står klart efter att de samma dag som Livs växlat krav med sina motparter.
Jolan Wennberg, som nu tagit del av Livsmedelsföretagens krav, konstaterar att deras motpart har en helt annan syn på hur löneökningen ska fördelas.
– Livsmedelsföretagen vill att arbetsgivarna helt ska få bestämma över lönesättningen, att det inte ska handla om lokala överenskommelser. Det här är en fråga där vi står långt ifrån varandra, säger han och fortsätter:
– En annan fråga som skiljer oss är schemaläggningen. Vi vill ha en hårdare reglering medan Livsmedelsföretagen vill ha mindre reglering, och även öppna upp för nattarbete i avtalet utan krav på någon överenskommelse.
Jolan Wennberg konstaterar att Livs och Livsmedelsföretagen står långt ifrån varandra i en majoritet av frågorna.
– Men det är inget konstigt med det. Om vi idag den 20 december skulle vara överens, då hade jag blivit förvånad.
Bland Livs krav finns också en rad krav som förbundet driver tillsammans med Facken inom industrin och även krav som ingår i LO-samordningen, som vi tidigare skrivit om i Mål & Medel. Ett sådant gemensamt krav är en löneökning på 3 procent vilket motsvarar en löneökning på 863 kronor mer i månaden. Ett annat krav är ytterligare avsättning till systemen för arbetstidsförkortning/deltidspension som parterna träffat överenskommelse om tidigare. Övriga krav, se faktaruta.
•Vad händer härnäst?
– För vår del så återupptas förhandlingarna den 9 januari då vi har vår första sittning med Livsmedelsföretagen. Då kommer vi att vidareutveckla våra krav och de kommer att vidareutveckla sina krav, förklarar Jolan Wennberg och fortsätter:
– Därefter kommer vi att träffas fortlöpande. Vi har ett antal datum inbokade. Under tiden kommer förhandlingsdelegationen, närmast inbokade den 15 januari, vara uppdaterad om vad som händer och vid behov kallas in. Förbundsstyrelsen kommer också bli uppdaterad vid ordinarie möten. Sista månaden går opartiska ordföranden in för att medla i förhandlingarna.
Den sista mars löper avtalet ut. Om inte ett nytt avtal undertecknats då kan Livs varsla om konflikt men det är inte Jolan Wennbergs fokus.
– Vår målsättning är att hitta en överenskommelse innan den sista mars.
Livs avtalskrav 2020
Löner: En löneökning på 3 procent, lägst 783 kronor per månad. För Livs avtalsområden motsvarar detta en löneökning på 496 öre i timmen. Alla anställda ska garanteras en löneökning på 446 öre och därutöver ska det skapas en lönepott på 50 öre att fördela i lokala förhandlingar på arbetsplatsen. Områden med lågt löneläge och många kvinnor ska särskilt uppmärksammas. Blir inte de lokala parterna överens om en fördelning ska löneökningen fördelas generellt till samtliga anställda. Löneökningarna ska gälla från den 1 april 2020.
Arbetstidsförkortning / deltidspension:Ytterligare avsättningar till systemen för arbetstidsförkortning/deltidspension som parterna tidigare träffat överenskommelse om.
Arbetsmiljö: Vid all nyanställning, inhyrning, ny befattning eller återkomst efter en tids frånvaro ska introduktion till arbetsmiljörisker och rutiner samt arbetsmiljöpolicys ges. Lokala parter ska i samråd skriftligen ange mål och utarbeta rutiner för verksamheten med arbetsanpassning och arbetslivsinriktad rehabilitering.
Hälsoundersökning ska ske minst vart tredje år och vid behov innefatta individuell åtgärdsplan. Arbetstagare som fyllt 50 år ska ha rätt till en hälsoundersökning en gång per år. Anställda ska ha möjlighet till ett årligt friskvårdsbidrag.
Jämställdhet: För föräldralediga som återgår i arbete ska en handlingsplan tas fram för att säkerställa att den föräldralediga inte missgynnas i sin yrkes- och löneutveckling.
Arbetstider: På varje arbetsplats ska arbetstidsscheman upprättas för längre perioder. Eventuella förändringar i arbetstidsscheman ska endast kunna ske om det avser längre karaktär.
Anställningsavtal: Den lokala fackliga organisationen ska utan dröjsmål få en kopia på anställningsbevis för samtliga anställningar som ingås på företaget inom avtalsområdet.
Lönebesked: Anställda ska få ett skriftligt lönebesked där tidsperiod, arbetstid, lön, avsättning till avtalspension inklusive eventuella kompletterande premier samt övriga ersättningar samt avdrag särskilt framgår.
Arbetsgivarintyg: Arbetsgivare ska inom två veckor efter avslutad anställning utfärda arbetsgivarintyg till berörda arbetstagare.
Avtalsförsäkringar: Parterna ska medverka till att förhandlingar mellan Svenskt Näringsliv och LO om villkorsförändringar i avtalsförsäkringarna genomförs.
I korthet innebär det:
• Förändringar för att säkerställa att alla företag skickar rätt löneunderlag och rapporterar alla individer till Fora vid inrapportering av löner.
• Slopa kravet på vållandeprövning vid arbetssjukdom i trygghetsförsäkring vid arbetsskada och vid arbetssjukdom ska ersättning ges fullt ut enligt skadeståndsrättsliga regler.
• Slopa åldersgränsen för arbetssjukdomar orsakade av asbestexponering.
• Omställningsförsäkringen ska ge både omställningsstöd och ekonomiskt engångsbelopp till anställda som sägs upp på grund av sjukdom (personliga skäl).
• Månadsvis beräkning, betalning och överföring av premier till avtalspensionen SAF-LO.
• Inbetalning av premier till avtalspensionen ska ske under hela anställningstiden oavsett den anställdes ålder.
Övrigt: Övriga ersättningar och tillägg i avtalen höjs i enlighet med tidigare praxis.
Avtalsperiod: Utgångspunkt för avtalskraven är ett ettårigt avtal.