Permitterad för att rädda jobben
– Jag jobbar två dagar i veckan och är permitterad tre. Efter att den ena har förberett produktionen tar den andra vid. Vi är permitterade till 60 procent, säger Markus Lind, bryggeriarbetare på Nils Oscars i Nyköping.
Coronakrisen har slagit mycket hårt mot de mindre bryggerierna vars försäljning till stor del går till hotell- och restaurangmarknaden.
För Nils Oscars, som är ett av de större av de mindre och har ett välkänt varumärke, går 40 procent av försäljningen till hotell- och restaurang. På den marknaden har det skett en minskning med 50–80 procent.
– Det är väldigt stort bortfall, säger Markus Lind och tillägger att exporten också har stannat av.
Innan pandemin utgjorde exporten tio procent av försäljningen och den var växande. Nu är det Systembolaget som håller produktionen uppe.
Bryggeriet gör även lågalkoholhaltig och alkoholfri öl som säljs i dagligvaruhandeln, men den försäljningen har av någon anledning också minskat.
– Jag vet inte varför. Kanske är det så att folk behöver spara pengar. Hellre kostar de på sig en starköl, för den försäljningen går ju bra
Det är korttidspermitteringsavtalet som tillfälligt räddat bryggeriet. Det är så produktionen har kunnat hållas igång.
Hur länge krisen kommer att pågå är omöjligt att säga. Sommarmånaderna är högsäsong för bryggerierna och Markus Lind hoppas att mer är öppet och har sparkat igång till dess.
Under sina lediga dagar håller han igång.
– Eftersom det är ett fysiskt ansträngande jobb jag har så är det viktigt för mig. Jag går på gym. På dagen är det inte så mycket folk och jag är väldigt noga med att tvätta av maskinerna både före och efter. Men jag känner att jag måste röra på mig.
Permitteringen innebär att han förlorar lite i lön. Han får drygt 90 procent.
– Skillnaden är så liten att jag inte tänkt på den. Det känns som en lätt uppoffring för att behålla våra jobb.
Ledigheten har också inneburit att han fått mer tid med familjen. Han har en ettåring som ännu inte börjat på dagis och hans fru är mammaledig. Så det är något positivt i krisen.
• Är du orolig för framtiden?
– Ja, om inte försäljningen drar igång blir det problem. Ett tag till går det så här.
Markus Lind började på bryggeriet för två år sedan. Då var han inte specialintresserad av ölbryggning utan det var en kompis som jobbade där som tipsade honom om att det behövdes folk.
Han hade jobbat en sommar på SSAB:s järnverk i Oxelösund, men hade inte någon annan erfarenhet av industriarbete.
– Järnverket som producerar stål var så himla stort med kranar uppe i taket. Här var det livsmedel och det var mycket mindre och mer kontakt mellan dem som jobbar. Men det är också mer slitsamt för kroppen, mer fysiskt arbete, men det har jag inget emot.
Han har fått lära sig genom att gå bredvid och har fått mer och mer ansvar.
– Jag började i tappningen. Där var det störst behov av folk. Det är en kupa som man fyller med öl och så kör man en linje. Filtreringen har jag också jobbat i.
Efter jäsningen renas ölet med kiselfilter. Grumligheter och protein tas bort.
Ölbryggning har han ännu inte börjat med, men han skulle gärna vilja. Coronapandemin har kommit emellan. Lite smått har han varit med i provbryggningen.
Det är bryggmästaren som tar fram de egna recepten, men det kan också vara Systembolaget som lägger ut förfrågningar på speciella öltyper som man saknar och vill ha i sortimentet.
• Tycker du att ditt jobb är kul?
– Ja, absolut. I början var jag inte så kunnig, men jag lär mig mer och mer. Minst en i produktionen får också följa med på mässor och ölprovningar och där lär man sig mycket.
Ofta har Nils Oscars med egna bidrag i tävlingar. Men nu är dessa mässor framskjutna. Inte förrän i höst räknar han med att de kommer att dra igång igen.
Markus Lind
Ålder: 24 år.
Yrke: Bryggeriarbetare på Nils Oscar.
Fackligt uppdrag: Arbetsplatsombud och skyddsombud.
Familj: Fru och ettårig son.
Bor: Oxelösund.
Favoritöl: En ljus lager.
Ser på teve: Under coronatiden då sporten släckts ner blir det Vikings på HBO
Lagar gärma: Till vardags köttfärssås och spagetti och till fest flankstek.