Livs a-kasseföreståndare vill ha kvar det höjda taket
Arbetslösheten bland livsmedelsarbetarna har ökat. I januari var 9,7 procent arbetslösa och i maj elva procent. Det handlar om öppet arbetslösa, de i program samt deltids- och timanställda.
– Elva procents arbetslöshet är en hög siffra, konstaterar Annika Strandberg, föreståndare i Livs a-kassa.
Hon understryker samtidigt att det är en ganska brokig skara som är medlemmar i Livs a-kassa. Det är inte bara de som jobbar inom livsmedelsindustrin, det kan även vara medlemmar som jobbar inom andra branscher som till exempel hotell- och restaurang.
– Så är det för alla kassor. Du kan ha jobbat inom en bransch och blivit arbetslös och sedan fått tillfälligt jobb inom en helt annan bransch. Då byter du inte a-kassa, det är besvärligt att göra det när man är arbetslös.
I Livs a-kassa finns både de som är medlemmar i Livs och de som är enskilt anslutna.
Sedan januari fram till i maj ökade a-kassamedlemmarna från 29 570 till 30 355.
– Det är en ganska stor ökning och den sammanfaller med coronakrisen, säger Annika Strandberg.
Hon tror att en bidragande orsak till att så många gått med är de tillfälliga regler som regeringen infört som gör det lättare att få a-kassa om man blir arbetslös. Såväl taket som grundersättningen har höjts för att dämpa coronakrisens effekter på den svenska ekonomin.
– Det kan också vara så att de som korttidspermitterats och inte varit med i a-kassan går med då de är oroliga för sin försörjning och att de kan komma att bli varslade och bli av med jobbet om situationen förvärras.
Det ser ganska dystert ut framåt att döma av arbetsförmedlingens bedömning för år 2020 och 2021 som visar på en fortsatt dramatisk ökning av arbetslösheten i landet. Antalet inskrivna arbetslösa bedöms överstiga 600 000 i början av nästa år. Långtidsarbetslösheten väntas i sin tur öka till historiskt höga nivåer.
När antalet arbetslösa ökar kan det vara svårt för a-kassorna att hinna med att betala ut ersättning men där är vi ännu inte, säger Annika Strandberg.
– Det är en ökning för alla kassor men vi har inga problem att hinna med. Vi kämpar på.
Hon berättar att det kommer att bli ett extra tillskott från regeringen för att täcka de ökade kostnaderna för a-kassorna. Det handlar om cirka 100 miljoner extra till landets a-kassor.
– Det är pengar på väg och Livs a-kassa kommer att få cirka 887 000 kronor.
Samtidigt som arbetslösheten ökar så presenterades den 15 juni utredningen om ny arbetslöshetsförsäkring grundad på inkomster. Annika Strandberg har ännu inte hunnit sätta sig in i vad förslagen innebär för medlemmarna i Livs a-kassa.
– I princip tycker jag att det är bra om ersättningen baseras på inkomst istället för arbetad tid. Det är ju en inkomstförsäkring. Jag skulle också gärna se att det tillfälligt höjda taket i a-kassan blev kvar.