”Vi måste utbilda oss för att förstå hur allt hänger ihop”
Jag hörde Göran Greider prata om Friedrich Engels i ett radioprogram en natt när jag inte kunde sova för lite sedan. Förutom att han tog upp Engels samarbete och ekonomiska understödjande av Karl Marx studier och skrivarbete med Kapitalet så trodde sig Greider veta att Engels var en levnadsglad och socialt begåvad människa. Och, detta är vad jag verkligen tog fasta på för att förmedla till er, Greider trodde att Engels kunde vara denna glada och lugna person, trots allt han såg av elände och misär bland arbetarna, för att han förstod hur samhället fungerade. Eftersom Engels fattat hur förtrycket såg ut och fungerade behövde han inte bli tokig av frustration, istället kunde han agera.
Marx och Engels levde på adertonhundratalet, i kapitalismens begynnelse, men de såg vartåt det barkade. Engels beskrev i Arbetarklassens läge i England fattigdomen, undernäringen och svälten, exploateringen av barnen, de undermåliga bostäderna och den svarta luft som arbetarna andades, de skitiga vatten de hade att tillgå, jag kan fortsätta hur länge som helst. Och ja visst, i Storbritannien (liksom i de flesta av de ”rika” länderna) har det blivit bättre sedan dess.
Det har blivit bättre för att arbetarna kämpat för rättigheter och drägliga levnadsförhållanden. I stället har de förhållanden som Engels beskrev flyttats till Asien, Afrika, Latinamerika. Vi ser inte barnen med stora svullna magar eller de nersmutsade floderna dagligdags, vi ser dem ibland på tv. Katastrofreportagen gör oss lite nedstämda, men påverkar oss inte personligen. Det kräver inte av oss att gå ut och demonstrera. Vi blir knappt frustrerade.
Så kommer det en pandemi! Först bara i Kina. Synd om dem som blev inlåsta… Sedan drabbade det Italien, obehagligt nära, men fortfarande påverkade det inte oss.
Men så slog det till! Det kom hit! Även jag måste passa mig! Även jag kan hamna på IVA!
I Sverige likaväl som i den övriga världen drabbades arbetare värst. Experterna i alla myndigheter och organisationer rynkade pannorna och sade sig inte förstå varför det blev så. Alla hade ju uppmanats arbeta hemifrån! Varför blev det då så att svarta i USA eller förortsbor i Tensta/Rinkeby drabbades hårdare?
I åratal har vi matats med klyschorna om hur bra allt är i det här landet, hur likvärdigt och jämlikt, hur rättvist allt är ordnat. Pandemin avslöjade alltsammans. Äldrevården är en katastrof. Arbetare i Sverige har inte råd att vara sjuka eftersom anställningsformerna inte tillåter dem att vara anslutna till försäkringskassan. Det hade experterna i Folkhälsomyndigheten eller ens regeringen inte en aaaning om… Därav pannrynkorna. Därav försöken att skylla det på dålig språkförståelse och bristande information. Att medge klasskillnader, segregation och diskriminering vore att diskvalificera hela det svenska samhället. Det sägs inte. Om det tänks vet jag inte, men det sägs inte.
Och så exploderar USA. Ännu ett polisövergrepp som filmats. Ännu en svart man som mördats. Gatorna fylls av ilskna demonstranter. Inte bara i Minneapolis. Inte bara i New York och andra amerikanska storstäder. Men överallt! Inte bara i USA men över hela världen. Även Stockholm. Även Malmö, Sundsvall och Kramfors!
Olikheterna ser olika ut, men de finns, och de djupnar. Vi måste likt Engels utbilda oss för att förstå hur allt hänger ihop. Vi behöver inte börja med Kapitalet, inte heller Arbetarklassens läge i England även om den senare är väldigt lättläst. Vi kan börja med att läsa skönlitteratur. För att få en aning om hur USA behandlat svarta rekommenderas till exempel Toni Morrison: Älskade, Alice Walker: Purpurfärgen, Malcolm X självbiografi. Blanda med Elin Anna Labbas: Herrarna satte oss hit, och läs om tvångsförflyttningarna av samer i Sverige.