Kärv, mustig och poetisk trilogi med fasansfullt innehåll
Med den här romanen, Sen for jag hem, avslutar Karin Smirnoff sin trilogi om janakippo från byn Smalånger i Västerbotten. Den första boken, Jag for ner till bror kom 2018 och skildrar hur hon återvänder hem för att stötta sin tvillingbror, som faktiskt heter Bror, är djupt alkoholiserad efter deras fars ständiga misshandel. Här träffar hon också John, far till hennes dotter Diana som hon fick som ung tonåring och som hennes föräldrar adopterade bort. Hon blev utsatt för incest av sin far. Hon börjar jobba inom hemtjänsten. 2019 kom uppföljaren Vi for upp med mor där janakippo och hennes bror åker upp till Norrbotten för att begrava sin mor och få tillgång till huset som de ärvt. Brodern går med i en sträng kristen sekt och lyckas avhålla sig från alkohol, till det spricker.
I den tredje och sista delen fortsätter janakippo sitt arbete inom hemtjänsten med besöket hos åldringen göstagrönlund som är bland de mer gripande jag läst. När sedan hemtjänsten kommer under ny regim med stränga regler och tidtagning vid varje besök vägrar janakippo att anpassa sig och får sluta, men ärver så huset efter göstagrönlund.
Hon drabbas av en stor tragedi när brodern i hennes åsyn störtar ner från ett berg och omkommer, men så tät är deras relation att han fortsätter att leva hos janakippo och till och med komma med goda råd. Också John som hon hela tiden hon haft ett komplicerat förhållande till dör ifrån henne.
Janakippo bearbetar sin svåra uppväxt genom att göra lerfigurer och gör succé på ett ansett galleri i Stockholm, där hon träffar Nikki som blir hennes nya kärlek. Nikkis far Mikkel Madsen är bildhuggare och bor ensam på en ö i Bohuslän. Där bosätter sig janakippo under en tid för att lära sig konsten att hugga i sten.
Dessa utflykter ger en fördjupad bild av janakippo, men när hon lämnar Smalånger förloras kanske något i originalitet. Ändå tvekar jag inte att kalla Karin Smirnoffs sista bok om janakippo och de två tidigare för mästerliga. Och det beror i hög grad på språket. Det är kärvt, det är mustigt, poetiskt och samtidigt humoristiskt, trots det många gånger fasansfulla innehållet.
Hans Falk
ROMANER. Karin Smirnoff, Sen for jag hem, Polaris 2020. Tidigare utgivna: Jag for ner till bror 2018, Vi for upp med mor 2019.