President Joe Biden – nytt hopp för klimatet!
Mitt i alla sorgliga rubriker från det stora landet i väster – Trumps osannolika korruptionsskandaler, rasismen, coronaeländet – finns det också några för USA och hela världen mycket goda nyheter. För det första: Joe Biden leder nu med nästan tio procentenheter inför presidentvalet i november, därtill i alla så kallade swingstater där elektorsrösterna i slutändan kan fälla avgörandet.
Men inte bara det: I somras lanserade hans kampanjorganisation ett klimatpaket, bland annat med löften om investeringar i 500 miljoner (!) solpaneler och 60 000 nya vindkraftverk. Målet är att USA ska halvera sina utsläpp till 2035 (vilket är mycket bra, även om FN-organet IPCC sätter årtalet 2030 för världen som helhet, för att 1,5-gradersmålet ska nås).
Bakgrunden till Bidens beslut att sätta klimat-frågan högst är förstås den skam, ilska och uppdämda frustration som Donald Trump skapat
i breda kretsar i USA, inte minst bland unga väljare. Den amoraliske och djupt okunnige Trump har avskaffat ett stort antal av landets natur-, hälso- och miljövårdslagar, sänkt skatten på fossila bränslen och öppnat nya oljeledningar.
Men sommaren 2020 gick han äntligen rejält på pumpen, om uttrycket tillåts i anti-oljesammanhang. Högsta domstolen stoppade nämligen Vita husets försök att utvidga Keystone XL, en oljeledning från Alberta i Kanada genom hela mellersta USA. En federal domare har också just stoppat Dakota Access, ett olje- och naturgasnät. Dessutom skrinläggs presidentens planer på en oljeledning längs Atlantkusten. Marknadspriserna på främst kol och olja har sjunkit rejält de senaste åren och gjort fossilenergin alltmer olönsam för energibolagen. Lönsamt är däremot sol- och vindkraft tack vare ständigt förbättrad high-tech.
Till dessa good news kommer alltså Joe Bidens politiska klimatoffensiv och hans starka personliga engagemang i frågan. Biden har fått hjälp av en grupp av unga forskare och politiker, bland annat den 29-åriga vänsterdemokraten och kongressledamoten Alexandria Occasio-Cortez samt 26-åriga Varshini Prakash, chef för USA:s största klimatorganisation Sunrise. Sedan i april har även Al Gore varit Bidens rådgivare; den förre vicepresidenten under Clintoneran, var 2006–2008 ett slags äldre manlig variant på Greta Thunberg med bejublade massmöten världen runt där han trummade in sitt starka budskap om förändring. Hans klimatfilm En obekväm sanning sågs av tiotals miljoner människor.
Denna tidiga augustimorgon när jag skriver krönikan är medierna fyllda av nyheter från demokraternas kongress. Barack Obama har hållit ett ljungande varningstal om hur Donald Trump – om han blir vald – kommer att göra slut på den amerikanska demokratin. 19-åriga stjärnskottet Billie Eilish, som gjort succé med bland annat låten When We All Fall Asleep, Where Do We Go? framträdde och sa: ”Trump förstör vårt land och allt vi bryr oss om. Vi behöver ledare som löser klimatkrisen, inte förnekar den”.
Om Biden och hans vicepresident Harris vinner valet i november innebär det ett drastiskt systemskifte, bort från den unkna högernationalismen till en klimatoffensiv och solidarisk välfärdspolitik. Världen kan andas ut.