Fackligt aktiva från region Väst på besök i hamnen
Det var en annorlunda syn som mötte arbetarna i fiskhamnen i Göteborg en mulen höstdag. Aktiva från Livs region Väst fanns på plats för att svara på frågor och dela ut påsar fyllda med smått och gott.
Under våren har det inte varit lätt för regionala skyddsombud och regionalt förtroendevalda att utföra sina uppdrag. På grund av pandemin har de inte blivit insläppta på företagen.
I region Väst ledde detta till att fackligt aktiva under september och oktober genomförde påsutdelningar utanför olika arbetsplatser för att på så sätt få kontakt med medlemmarna.
– På det här sättet vill vi visa att vi bryr oss om våra medlemmar och ge dem en möjlighet att ställa frågor till oss, berättar Nina Forsberg som är anställd på Swedish Match i Göteborg, har flera fackliga uppdrag, bland annat som regionalt skyddsombud (RSO).
Utdelningen i fiskhamnen den 1 oktober var speciell, berättar hon, då de riktade sig till medlemmar på flera företag. Påsen som delades ut innehöll en broschyr om hur Livs arbetat under coronapandemin, en kexchoklad och ett par små användbara reklamprylar.
– Vi har haft påsutdelning förr men då har vi stått utanför ett enskilt företag, nu testade vi fiskhamnen där det finns ett tiotal företag med kollektivavtal.
Fiskhamnen, som ligger vid Göta älv i Majorna, är inte så idyllisk som man kanske tror. Båtarna lyser med sin frånvaro, fisken kommer istället med lastbil. Uppskattningsvis arbetar här cirka 700 personer.
Nina Forsberg har inte riktigt koll på hur många medlemmar som gänget från Livs samtalade med, men det var rätt många.
– Vi hade alla någon som vi tjatade med under de timmar som vi fanns på plats.
De hade sett till att på olika sätt informera i god tid om besöket, bland annat hade alla medlemmar fått ett personligt brev att fackligt aktiva från Livs skulle finnas på plats mellan klockan 11 och 14 i hamnen och att medlemmarna var välkomna förbi.
– Totalt hade vi 160 påsar med oss. Vi hade tagit höjd för hur många anställda det finns på de tio företag där vi har kollektivavtal för att slippa känna oss dumma för att påsarna tog slut.
Hon tycker att det kändes bra att på det här sättet visa närvaro och svara på frågor.
– Det var väldigt roligt. Vi kommer definitivt göra om detta. Nu körde vi en lunch-variant. Nästa gång kan jag tänka mig att vi finns på plats efter arbetsdagens slut.
Nina Forsberg passade på att flagga för de fackliga utbildningar som körs digitalt.
– Jag svarade också på arbetsmiljöfrågor. Som RSO så blir det lätt så att samtal övergår i att handla om arbetsmiljö.
Det finns både större och mindre företag med kollektivavtal i fiskehamnen, flera har skyddsombud och arbetsplatsombud men det finns inte några fackklubbar.
– Då hade vi inte haft någon utdelning, det hade klubbarna fått sköta själva. Vi har riktat oss till arbetsplatser utan klubb.
Även om det sitter i ryggmärgen att värva medlemmar, säger hon, så var inte det primära syftet med utdelningen att rekrytera medlemmar utan att visa att facket finns trots pågående pandemi.
Hon berättar att initiativet fått positiva reaktioner från medlemmar från andra förbund.
– Det var flera som kom förbi sa att det var en fräck grej som vi gjorde. De var inte vana vid att deras representanter kommer ut och besöker dem på det här sättet.
Själv är hon speciellt nöjd med att de på det här sättet lyckats nå både medlemmar och de som ännu inte blivit medlemmar.
– Det blir också mer avslappnat när vi kan träffas utanför arbetsplatsen. Det är inte alla som är bekväma att prata med oss på ett medlemsmöte om det är något känsligt de vill ta upp. Som jag ser det är påsutdelning ett bra komplement till arbetsplatsbesök.
Ulrika Dichter Superti håller med om att det varit en mycket lyckad aktivitet som de hade i fiskhamnen. Hon jobbar till vardags på Pågen i Göteborg där hon är klubbordförande men har även andra fackliga uppdrag, är bland annat regionalt förtroendevald (RFV).
Som ett led i att hon gick Livs tjejsatsning 2018 fick hon bland annat ansvar för ett antal företag i fiskhamnen tillsammans med Linnéa Ekberg, som jobbar på Santa Maria i Kungsbacka och som också gått tjejsatsningen.
Ulrika Dichter Superti berättar att hon inte hade besökt fiskhamnen innan.
– Det är inte direkt hit man åker som göteborgare om man inte har vägarna förbi.
Hon blev förvånad över att det var så många företag som låg här.
– De ligger vägg i vägg. Det är svårt att se var det ena företaget börjar och det andra slutar. De har vuxit ihop med varandra.
Företagen som hon och Linnéa Ekberg ansvarar för har de besökt regelbundet i flera års tid men stötte på patrull på grund av coronan vilket Ulrika Dichter Superti beklagar.
– Vi brukar sitta i lunchrummet och prata med medlemmarna och så har de fått möjlighet att ställa frågor om sådant de undrar. Ibland har de tagit oss vid sidan om för att undvika att någon lyssnar.
Flera av medlemmarna som de har kontakt med kom nu förbi för att säga hej. Ulrika Dichter Superti berättar stolt att deras arbete på framför allt ett av de större företagen, Fisk Idag, har resulterat i fler medlemmar men också att flera har tagit på sig fackliga uppdrag, som skyddsombud och arbetsplatsombud.
En majoritet av frågorna som hon fick under påsutdelningen handlade om avtalsrörelsen. Många ville veta hur det gick med lönehöjningen när avtalsrörelsen blev uppskjuten. Ulrika Dichter Superti svarade efter bästa förmåga, hon tillhör de mer insatta då hon sitter i Livs avtalsdelegation.
– Det jag kunde berätta var att avtalsrörelsen skulle dra igång dagen efter, det vill säga den 2 oktober, säger hon och fortsätter:
– Det som tydligt framkom var att medlemmarna var beredda att ta fajten om det skulle behövas. Det är en allmän ståndpunkt att lönerna behöver höjas. I fiskhamnen går de på konservavtalet och har de inget påslag lokalt ligger lönerna lågt.
Fotnot: Deltog i fiskhamnen, förutom Nina Forsberg och Ulrika Dichter Superti, gjorde även Linnéa Ekberg, RFV, Christofer Colliander, RSO, Pontus Ekengränd, RSO, och Fredrik Ståhle, lokalombudsman.