Autentiska nedslag i arbetets villkor
Detta är Föreningen Arbetarskrivares elfte antologi och som vanligt innehåller den en myckenhet av god och angelägen läsning, såväl noveller som dikter och en rolig serie med samhällskritisk udd av Carl Crantz. Sammanlagt innehåller antologin 43 bidrag varför det inte är möjligt att yttra sig om samtliga. Jag får inrikta mig på dem som gjort starkast intryck.
Vissa skildrar det man kan kalla traditionella arbetaryrken. En av dem är Micke Evhammar som gripande berättar om en värkbruten byggnadsarbetares sista dag på arbetet. Stellan Sandbergs novell Min sista arbetsdag på gjuteriet har ett liknande motiv, men är ljusare i tonen. Desto mörkare är då Emlan Wolkes målande beskrivning av hur det är att som kvinna arbeta på ett bygge och ständigt utsättas för sexistiska kommentarer och rena trakasserier. Frank Jimmy Vulovic återger på ett övertygande sätt den förtvivlan en man känner när han blivit arbetslös efter att fabriken plötsligt lagts ner. Till de traditionella arbetaryrkena får väl också lokförare räknas och här ger Linnea Garli en fin bild hur det kan vara längs spåret: hur vardagen ser ut och vilka tankar som kommer och går.
Men det är inte längre dessa gamla arbetaryrken som dominerar. Vårdbiträden och undersköterskor lär vara de vanligaste yrkena idag. Det märks också i denna antologi. Petra Thorgren berättar poetiskt om arbetet inom hemtjänsten. Det gör också Elliot Baron i det kanske starkaste bidraget i denna antologi. Han ger oss en lika stark som ömsint och totalt osentimental skildring av hur det är att vara gammal och behöva hjälp med allt. Under våren utkommer Elliot Barons bok om hemtjänsten. Den ska jag definitivt läsa.
Vi får också närstudier av vår tids arbetsmarknad genom Erik Haking som ger oss en autentisk bild av hur det är att arbeta natt på en mack och Kajsa Paulson berättar välskrivet med återhållen förtvivlan om vardagen på en snabbmatsrestaurang. Av de poetiska bidragen vill jag särskilt framhålla Jesper Lundins Mina polare, Mija Åhlanders Det som var och Ingen har berättat för mig var vi ska gå! av Emil Boss.
Hans Falk
Antologi. Världen vi lämnar. En antologi av Föreningen Arbetarskrivare. Redaktörer: Jens Paulsson och Hanna Wikman. Utgiven av Föreningen Arbetarskrivare