Torbjörn Andersson har varit medlem i schackklubben Harklinge SS i Halmstad sedan han var sju år. Intresset håller i sig och han gillar utvecklingen av online-spel och de olika appar som idag finns. Foto: Anders Andersson

Det nyväckta intresset för schack är roligt, tycker Torbjörn Andersson på Kvibille mejeri, som på fritiden är tränare och befinner sig på mycket god amatörnivå.

Teveserien The Queens Gambit gör succé och till landets schackklubbar strömmar det entusiaster som vill börja spela.
Torbjörn Andersson lärde sig spela när han var sju år genom sin pappa och sin farbror som på den tiden var schacktränare i Harplinge SS i Halmstad.
– Jag gick med i klubben och tillhör den fortfarande.
I unga år gick det väldigt bra. Han vann skol-DM och DM som kadett och junior. I vuxen ålder har han deltagit i tävlingar utomlands, bland annat i Italien och Tjeckien.
– Nu är jag 41 år och befinner mig inte på topp längre. Den har dalat. Jag har haft småbarn så jag har inte kunnat spela som jag velat. Min nivå är väl god amatör. Jag spelar med i laget i schackklubben.
Med coronan har både träning och tävlingar tagit paus. Det är online som gäller och det finns ju online-spel i schack och tävlingar som man kan delta i.
Onlineschack är inget nytt för Torbjörn Andersson. Det har han spelat i många år. Och även mot schackdator för att analysera partier och studera gamla partier. Det är vedertaget bland schackspelare, säger han. Och nu har det spritt sig till icke-schackspelare.
Med datorerna har schacket på världselitnivå förändrats väldigt mycket. Innan partierna studerar spelarna varandra med hjälp av schackdator, analyserar och går igenom gamla partier.
– Spelarna känner varandra så väl. Ibland kan partiet pågå i 20 drag innan det avviker från datorns analyser.

• Vad tycker du om det?
– Det är lite tudelat. Datorn har fört schacket framåt så till vida att nivån har höjts, men samtidigt känns det lite grann som att man tappar den mänskliga faktorn.
Världsmästaren sedan 2013, norrmannen Magnus Carlsen, är en komplett spelare som bemästrar alla typer av öppningar. Han har också förmågan att komma ifrån datorns analyser lite tidigare så att det blir hjärna mot hjärna, förklarar Torbjörn.

• Och tjejen i Netflix-serien The Queens Gambit, hur bra är hon?
– Hon är mycket bra, på världselitnivå. Hon kan visualisera spelet, det gör hon när hon tittar upp i det schackmönstrade taket.
De allra bästa spelarna har den förmågan, förklarar Torbjörn. Serien är mycket bra ur schacksynpunkt, den refererar till verkliga historiska partier. Om man kan schack känner man igen sig.

• Hur är det på jobbet på Kvibille? Spelar ni schack där under pauserna?
– Nej, det är nog bara jag som gör det. Jag spelar online, men det finns de som är intresserade av att prata schack med mig. Jag har arbetskompisar som har barn som gått i träning för mig.
Ofta är det så, förklarar han, att när man märker att den egna karriären inte riktigt går så bra som man vill, då blir man tränare istället.
– Nu tycker jag att det är roligare att träna än att tävla. Att se de yngre, hur de blir bättre.
Schack är direkt och det kan ta hårt på psyket att förlora ett parti som man borde ha vunnit.
– Du kommer hem på kvällen och tittar på det, aj, det var där jag missade. När jag var yngre var det väldigt tufft, berättar Torbjörn.

• Då vet man inte heller hur bra man kan bli?
– Nej, precis, och det märker man fortfarande på juniorerna som jag tränar. Det blir lite tårar när vi är ute och tävlar.
Torbjörn berättar att det idag finns schackappar där man går igenom olika problem och det finns många schackklubbar.
– Det är bara att gå in på schack.se och ta kontakt med den klubb som ligger närmast.
Det finns också onlinekurser för vuxna som Sveriges Schackförbund ordnar med Max Wahlund, en elitspelare från Linköping.

Torbjörn Andersson

Yrke: Mejeriarbetare på Arla Kvibille.
Ålder: 41 år.
Fritidsintresse: Schack, tränare i Harplinge SS i Halmstad.
Favoritmat: En god lasagne.
Semester: Åker helst till solen.
Boktips: Schackbiografier, till exempel över Bobby Fischer eller den samtida Pál Benkö.
Roligt schackparti: VM-matchen mellan Kasparov och Karpov 1985.