Dafgårds satsar stort men inte på friskvård
En ny fabrik för vegansk chark skapar 100 jobb på Dafgårds i Källby.
Men när de anställda ville ha friskvårdsbidrag blev det nej.
– Det är skönt att företaget investerar och att det går bra, men bland våra medlemmar finns en uppdämd ilska och känsla av att inte uppskattas, säger Ulrika Karlsson, Livs klubbordförande på Dafgårds.
Bakgrunden till satsningen på en ny fabrik i Källby i Götene kommun är enligt företaget en ökande efterfrågan på växtbaserade produkter – och en omställning till en mer hållbar produktion av livsmedel.
Dafgårds, som har 1200 anställda och producerar och säljer frysta och kylda livsmedel, har sedan tidigare tre produktionslinjer för växtbaserade produkter. Den nya anläggningen kommer att ha en yta på 4 000 kvadratmeter och ska innehålla två nya produktionslinjer. Projekteringen är i slutfasen och företaget investerar 300 miljoner kronor i fabriken. I början av nästa år beräknas produktionen dra igång.
Företaget har ingått avtal med globala samarbetspartners för att producera växtbaserad korv, salami, köttfärs och en rad andra produkter.
– Vi samarbetar med världens främsta experter inom växtbaserad mat och är väldigt glada att vi ligger i framkant. Källby ligger bra till för framtiden, säger utvecklingschefen Lena Gunnarsson i ett pressmeddelande.
Livs har runt 700 medlemmar på Dafgårds, och när Mål & Medel ringer upp klubbordföranden Ulrika Karlsson för en kommentar säger hon att det är positivt att företaget satsar och expanderar. Men samtidigt, konstaterar hon, finns det ett utbrett missnöje med låga löner och en känsla av att de anställda inte får den uppskattning de förtjänar.
– Vi går under slakt- och charkavtalet och jämfört med till exempel Scan i Skara ligger vi lågt i lön.
– Jag tror nog att alla är glada över att det går bra för företaget. Men det sticker i ögonen när man får läsa att satsningen på 300 miljoner för att bygga en ny fabrik är självfinansierad. Ägarna har pengar i fickorna och det har satsats enormt mycket under senare år. Bland annat på nya bagerier, nya brödlinjer och en linje för veganska produkter. Men det blir inget över till de anställda, säger Ulrika Karlsson.
Hon berättar att hon för en tid sedan fick en artikel klippt ur Mål&Medel från några anställda.
– Det handlade om att alla anställda på Wasabröd fått 10 000 kronor och på Sia glass fick de 5 000 kronor i bonus för att de ställt upp och jobbat under pandemin – en ersättning för att företagen gjort bra resultat och för den retroaktiva lön som uteblev när avtalet förlängdes förra våren.
På Dafgårds blev det ingen bonus, så Livsklubben tänkte att de skulle försöka få igenom ett friskvårdsbidrag som en kompensation för att avtalet om höjda löner dragit ut på tiden.
– För företaget handlar det ju ändå om en avdragsgill kostnad. Vi frågade inte ens efter någon specificerad peng i friskvårdsbidrag, men det blev nej med ett argument om att det var för krångligt.
– Bland medlemmarna uppfattas det som snålt. Det här gör att folk retar sig på reklamen i tv och artiklar i lokaltidningarna om hur bra det går. Och det är ju inte så konstigt, säger Ulrika Karlsson.
Mål & Medel har utan framgång sökt Dafgårds personalchef Eva Nyberg på telefon. Hon svarar på mejl:
”Vi är inne i förhandlingar just nu så därför vill vi inte uttala oss alls. Vi vill respektera förhandlingsordningen och hålla dialogen oss parter emellan. Det skulle säkert uppfattas som respektlöst av oss om vi skulle kommentera saker i media, samtidigt som vi förhandlar.”
Niclas Carron