Historier från arkiven får liv
– Det lättaste sättet vore att spänna upp några rullar mikrofilm av Brand eller Arbetet eller Morgonbris på väggen och kasta pil: jag tycker alltid att man hittar nåt spännande när man läser de gamla tidningarna, säger Erik Bohman.
Han är kraften bakom kvartstid förlag. Ett hobbyprojekt som ger ut böcker med texter från arbetarrörelsens barndom. Den senaste utgivningen är Till storms! en samling med noveller, artiklar och krönikor av Wilhelm Sjöberg. Kvartstid har nu givit ut två böcker av honom. Fyndet var lite av en slump. Erik Bohman råkade se hans roman Jesus-
kultens offer på ett antikvariat, och kände igen författarnamnet från ett gräl Wilhelm Sjöberg hade med Hinke Bergegren i tidskriften Brand. När Erik Bohman upptäckte att romanen inte fanns på några bibliotek tänkte han: då får väl jag trycka upp den då.
• Vad det är med tidsperioden som väckt ditt intresse?
– Helt kort så handlar det om min fascination för tidig arbetarrörelse, som jag jättegärna vill dela med mig av. Hur vanligt folk utan några färdiga mallar försökte organisera sig tillsammans. Hur arbetare satte penna till papper och började berätta andra sorters berättelser. Det som framför allt lockar med det tidiga 1900-talet är att horisonten är öppen.
Erik Bohman talar om perioden innan den allmänna rösträtten, men också innan den ryska revolutionen. Inget var riktigt hugget i sten, arbetarrörelsen hade inte spjälkat av sig i olika rigida riktningar. De som idag skulle kalla socialdemokrater, anarkister, kommunister, syndikalister och allt annat, satt i samma möteslokaler och diskuterade hur man skulle göra för att organisera nya yrkesgrupper, hantera nya klasslagar, stoppa krig med grannländerna. Arbetarekommunerna var ett slags miniparlament där olika idéer testades mot varandra och man ofta kunde komma överens i de praktiska åtgärderna. Han menar att det är något som har gått förlorat, och som vi kanske borde försöka hitta tillbaka till. Närmast kommer väl fackföreningsrörelsen, där man åtminstone på den lokala nivå där han har varit aktiv, inte bryr sig så mycket om folk har partibok, och i så fall vilken.
Erik Bohman förklarar att det nu är ganska lätt att ge ut böcker. Genom print-on-demand-tjänster slipper man lagerhållning, det finns ofta tjänster som ser till att pliktexemplar skickas och att man hamnar i nätbutikerna. Han hade god hjälp av Typografisk handbok och youtube-videos när han skulle lära sig sätta böckerna. När det gäller research är hans tips till fackföreningshistoriker att läsa Gräv där du står! av Sven Lindqvist.
Det är tydligt att Erik Bohman tycker det är både roligt och givande att rota i arkiven. Och det är nog en förutsättning. Vem vet: i framtiden kanske det blir en bok om hans egen släkt. Det finns nämligen en skröna i familjen om att hans gammelfarfars far var ungsocialist som låg vid flottan och rymde till USA, efter att ha puttat sin officerare i sjön.
Henrik Johansson
Bokförlag. Kvartstid. Böckerna finns på nätbokhandlarna och kan laddas ner gratis från förlagets hemsida: https://kvartstid.wordpress.com/