Hungerstrejk räddade lärling från utvisning
En fransk bagare blev så arg över att hans lärling skulle utvisas, att han hungerstrejkade i protest. Nu kan lärlingen Laye Fodé Traoré, som älskar att baka bröd, stanna i Frankrike.
Historien sätter fingret på flera problem.
Bageriet La Hûche à Pain ligger utmed en av huvudgatorna i Besançon, en stad i östra Frankrike berömd för sina gamla befästningar.
Bakom det lilla skyltfönstret med sina baguetter och bakelser finns numera två rikskändisar, ägaren Stéphane Ravacley och hans lärling.
För två år sedan kom Laye Fodé Traoré som 16-årig ensamflykting till Frankrike från Guinea.
Efter att ha tvingats flytta flera gånger hamnade han på bageriet.
I början av året fick han en kalldusch i form av ett brev från polisen om att han skulle utvisas, eftersom han just hade fyllt arton år.
Hans arbetsgivare blev fly förbannad.
– Jag är förstås fäst vid grabben. Men jag tänkte också att jag måste göra något för att väcka uppmärksamhet kring problemet, som också berör många andra ungdomar. Det är inte normalt att staten skickar hit honom som lärling, och ändå vill utvisa honom innan han är färdig med utbildningen, säger Stéphane Ravacley.
Bagaren inledde en hungerstrejk, åt ingen fast föda på elva dagar och gick ner åtta kilo samtidigt som han fortsatte arbeta. Han engagerade sina kunder, och skapade ett upprop på internet för att stoppa utvisningen.
Laye Fodé Traoré berättar att han satt hemma i väntan på att beslutet skulle omprövas, och var väldigt orolig för sin chefs hälsa.
Till slut kom beskedet om att han får permanent uppehållstillstånd.
Enligt Stépane Ravacley sätter den här historien fingret på flera problem.
Det ena är humant, och det andra praktiskt.
Tillsammans med andra småföretagare har han nu bildat gruppen ”Solidariska arbetsgivare” för att kämpa för flera lagändringar.
– Det borde inte vara möjligt att utvisa en person som inte är färdig med sina studier.
Stéphane Ravacley vill också att det ska bli betydligt lättare för ungdomar att få stanna kvar i Frankrike, när de är utbildade inom branscher där det är svårt att få tag på folk.
Han får medhåll av Véronique Dournel i facket FGA-CFDT.
– Bagaryrket är ett verkligt hantverk. Tillsammans med arbetsgivarna har vi lyckats förbättra villkoren, till exempel för att förebygga yrkessjukdomar. Men de små bagerierna har ofta svårt för att rekrytera. Det är jobb som kräver en viss portion passion, eftersom arbetstiderna är hårda.
Hon säger att Stéphane Ravacleys hungerstrejk för sin lärling både är beundransvärd och rörande.
– Men det är hemskt att det ska behöva gå så långt.
Laye Fodé Traoré tycker att han har haft tur.
– Jag har bara träffat bra personer sedan jag kom till Frankrike. Jag trivs och det känns verkligen bra att kunna stanna här. Men jag känner andra flyktingar som har det tufft.
Som lärling går han i skolan en eller ett par dagar i veckan vid sidan om jobbet.
Han är glad över att utbilda sig till bagare, säger att han starkt gillar processen bakom brödbaket. Att han jobbar från tre till åtta på morgonen är bara en fördel.
– Det gör att jag kan ägna mig åt min passion, att sparka fotboll.
Anna Trenning-Himmelsbach
Fakta • Franska bagerier
I Frankrike finns 33 000 mindre bagerier, där man bakar bröd enligt hantverksmässiga metoder.
Bagerierna sysselsätter omkring 180 000 personer.
Antalet bagerier minskade tidigare, men ligger sedan ett tiotal år tillbaka på en konstant nivå.
Enligt branschorganisationen CNBPF har bagerierna svårt för att rekrytera.
Idag finns cirka 8 400 lediga jobb på bagerierna.