Nils har framtidens mat i sina händer
– Lite umami med en nötaktig ton, genomgående mjuk och angenäm. Inget man har svårt att tycka om. Så beskriver Tebritos vd Nils Österström smaken av mjölmask.
Det handlar om framtidens mat, proteinrika insekter, som tillsammans med vegetabiliskt protein och andra alternativ behöver ersätta den stadigt ökande köttproduktionen om vi ska klara klimatkrisen.
Insektsmaten är på frammarsch, och utvecklingen går snabbt.
– Det har gjorts ett par analyser kring insektsmarknaden, bland annat i USA där
den fått ett riktigt uppsving som ett bra alternativ. I Afrika är insekter dyrare på marknaden än till exempel kyckling. Så det är klart att det här kommer. Men sushin kom ju inte från Japan till Sverige utan den tog omvägen via USA och det är nog samma sak med insekter. Prognosen är mellan 25 och 50 procents tillväxt fram till 2026 – 2027. Vi kommer att få jobba på för att hålla marknadens utvecklingstakt, säger Nils Österström.
Produktion av mjölmask är extremt effektivt. Maskarna trivs utmärkt tillsammans i en temperatur på 26 till 29 grader och kan odlas i plastbackar på höjden. De kräver dessutom små mängder foder, som kan hämtas ur restprodukter från spannmåls-industrin.
Insektsmjöl har också ett brett användningsområde. Hund- och kattmat har förutsättningar att bli en stor marknad och Tebrito har flera pågående samarbeten kring produktutveckling.
– Det är ett väldigt högkvalitativt protein, med samma kvalitet som nötkött, men till en hundradel av klimatbelastningen. Alla viktiga mineraler och vitaminer finns med och mjölmasken innehåller också fler-omättat fett och låga halter av kolesterol. Ett större fiskfoderprojekt pågår också nu, där AxFoundation och Sverige lantbruks-universitet, SLU, är involverade i, säger Nils Österström.
Historien om mjölmasken i Orsa tog sin början för sju år sedan.
– Jag läste en tidningsartikel om hur effektiva insekter är på att omvandla biomassa till högvärdigt protein och började fundera på hur man skulle kunna få en ökad acceptans för den här typen av mat. Jag tänkte att om man gör ett rent proteinmjöl så ökar användningsområdet, säger Nils Österström.
Eftersom han själv arbetade som it-konsult och hans kunskaper om livsmedel inskränkte sig till ett naturvetenskapligt intresse så tog han hjälp av sin kompis Åsa Martén som är livsmedelsagronom och i dag har ansvaret för kvalitet och utveckling på Tebrito.
– Vi drog igång ett litet pilotprojekt tillsammans med SLU, där vi tog fram en process för att extrahera fram ett protein ur mjölmask. 2016 sökte vi till en tävling som kallades Klimatsmart protein som Vinnova hade, och det gick bra för oss. Vi fick
en halv miljon kronor för att utöka processen.
Under tävlingen gjorde Tebrito avtryck med en pralin för multisjuka äldre människor, som har svårt att få i sig tillräckligt med protein.
– Det dom äldre brukar få i sig är ju kakan till kaffet, så vi tog fram en pralin med insektsprotein som innehåller mer protein än kött. Den fick bästa smakbetyg av tävlings-juryn, där bland andra tv-kocken Tareq Taylor satt med. Det var väldigt roligt.
Tebrito har också fått genomslag i media, bland annat i TV4:s Nyhetsmorgon som har varit på plats i Orsa och lagat pannkakor på hälften insektsmjöl och hälften vanligt mjöl.
I höstas gjorde Livsmedelsverket en omsvängning och meddelade att hela insekter får säljas som livsmedel i Sverige, vilket tidigare inte varit tillåtet. EU:s regler har dock tolkats på annat sätt i bland annat Finland och Danmark, som redan tidigare tillåtit försäljning.
I början av maj kom ett beslut från EU som ger klartecken för mjölmask som mat i hela EU. Ett besked som togs emot med glädje hos Tebrito – som redan tidigare har börjat bygga nya produktionslokaler i Orsa med inflyttning i oktober.
– Det var väldigt skönt med EU:s godkännande. Perfekt timing för oss nu när vi satsar framåt. I den nya anläggningen på 1 300 kvadratmeter där vi flyttar in höst ska vi ta fram 200 ton insekter per år. För själva produktionen krävs inga stora ytor, men det behövs också plats för lager och efterprocesser, säger Nils Österström.
Under de senaste åren har Tebrito tagit in 12 miljoner kronor i riskkapital och förra året utsågs företaget till Årets nytänkare av Dalarnas Business Forum.
2025 beräknar Nils Österström att före-taget har en årsproduktion på 1 500 ton insekter. För att bibehålla äggproduktionen låter man fem procent av maskarna gå vidare och bli mjölbaggar.
• Arbetet för att förbättra klimatet går snabbt. Hur ska ni möta efterfrågan på marknaden om insektsmjölet blir en jättesuccé?
– I Sverige ligger vi redan i framkant. Om tio år tror jag att vi är Nordens ledande tillverkare av insektsprotein och har tio anläggningar i Sverige, som är geografiskt placerade på strategiska platser där det finns tillgång till foder för att minska transporterna.
• Nya jobb, alltså?
– Vi behöver naturligtvis anställa personal, men det handlar också om att automatisera mycket av vår produktion. Det är det som är så häftigt med insektsproduktion – den är väldigt lätt att automatisera och har inte samma etiska problem som annan produktion. Insekter tycker ju om att vara tillsammans och i mörker, som är deras naturliga miljö. Och den är väldigt lätt att tillgodose, jämfört med till exempel miljön för en höna, säger Nils Österström.
Nicklas Carron