Pandemin har drabbat små och stora företag olika
Från ena dagen till den andra tappade Gimobageriet i Umeå sina två största kunder – och fick börja kämpa för att överleva.
Men hos Charkprodukter i Billesholm i Skåne är det full fart på korvproduktionen.
Från ena dagen till den andra tappade Gimobageriet i Umeå sina två största kunder – och fick börja kämpa för att överleva.
Hos Charkprodukter i Billesholm i Skåne har korvproduktionen rullat på för fullt under pandemiåret.
En rundringning till Livs ombudsmän runt om i landet ger ett tämligen entydigt svar på frågan om hur coronapandemin och ett delvis nedstängt samhälle slagit mot livsmedelsindustrin: Stora företag som levererar till dagligvaruhandeln har klarat sig bra, i vissa fall har det till och med gått bättre än under ett normalt år. Mindre producenter med kunder som drabbats av restriktionerna, som hotell och restauranger, har haft det tufft och vissa har till och med tvingats till konkurs.
För Gimobageriet i Umeå med elva anställda kom smällen över en natt förra våren.
– Vi levererar mycket till Umeå kommun och universitetsområdena och när allt stängde ner så tog det först helt stopp, säger delägaren Rosario Arcidiacono.
Ingen av de anställda vid Gimobageriet har hittills drabbats av covid-19. Men ba-geriet tvingades snabbt ställa om och anpassa verksamheten, både när det gällde vad som skulle bakas och hur personalen skulle jobba.
Rosario Arcidiacono bedömer att företaget tappat 30 procent av intäkterna under pandemin. Att det inte blivit värre beror delvis på att bageriet har ett brett sorti-ment med matbröd, fikabröd, konditorivaror till butiker, mackor, hamburgerbröd och smörgåstårtbottnar.
– Konditorivaror i butikerna har till exempel ökat. Det har varit tuffa månader, men nu är vi beredda på 30 procent mindre intäkter. Alla har varit permitterade i olika grad och vi har hela tiden haft en del av produktionen igång. Nu hoppas vi att det ska lätta och bli bättre framöver, säger Rosario Arcidiacono.
Han upplever att det har varit svårt att hantera ansökningar av ekonomiskt stöd hos Tillväxtverket.
– Vi har i och för sig fått ut ersättning, men det har varit väldigt krångligt – från början var inte ens reglerna på plats.
Gimobageriet startades 1990 av Rosarios pappa Alfio Arcidiacono, som numera är pensionär. När han drog igång rörelsen var han försiktig och undvek att låna pengar.
– Det är jag tacksam för i dag. Vi har inte behövt tänka på att betala nåt till banken under den här perioden, säger Rosario.
Roger Granström är medlem i Livs sedan 30 år tillbaka och en trotjänare vid ugnarna. Han anställdes på Gimobageriet 1993 och har cyklat till och från jobbet i alla år. Nu har han precis fyllt 65 och har fått sin första vaccinationsspruta. Egentligen skulle han ha gått i pension under våren, men han har bestämt sig för att jobba ett år till.
– Under pandemin har vi ju varit delvis permitterade allihopa och bakat mycket hamburgerbröd och bottnar till smörgåstårtor. Det har ju pratats mycket om sex timmars arbetsdag tidigare. Nu har jag har jobbat sex timmar om dagen och tycker faktiskt det har varit perfekt, man är inte så trött och hinner göra en massa andra saker, säger Roger Granström.
På Charkprodukter i Billesholm har man inte behövt hantera några permitteringar under pandemin. Företaget har runt 120 kollektivanställda, 80 fast anställda och omkring 40 på visstidsanställningar. 40 personer är anslutna till Livs.
Klubbordförande Therese Johansson berättar att det har varit full produktion hela vägen, och att personalen inledningsvis var relativt förskonade från sjukdom. Först i november förra året blev fyra personer sjuka i covid-19.
– Vi var lite oroliga i början, men det hände ju inget. När vi fick de första fallen i november blev vi väl lite nervösa. Men att det ändå gick så bra visar att personalen faktiskt sköter sig bra, och håller sig till restriktionerna även på fritiden.
Företaget har skickat hem alla som är gravida och rekommenderar munskydd på arbetsplatsen.
– Vi har också ändrat på rasterna och tar paus i omgångar för att inte behöva trängas.
Enligt Therese Johansson är utrymmet i lokalerna ett problem när det gäller smittorisken.
– Vi är väldigt mycket folk på liten yta, så det var väntat att det skulle komma in smitta. Som det är nu kan vi inte växa mer i de lokalerna vi har. Vi står nästan på varandra i omklädningsrum och personalutrymmen, så där har vi det stora problemet.
I april i år tog sig smittan in och det blev ett värre scenario – 19 anställda insjuknade i covid-19 och totalt var 40 personer hemma från jobbet.
– Det var bara att gilla läget. Vi fick stoppa all produktion och leveranser till de mindre kunderna och fokusera på de stora volymerna på grund av att vi inte hade tillräckligt med personal, säger Therese Johansson.
Högsäsongen för korv börjar i april – maj och under sommaren behövs mycket extrapersonal för att täcka upp för semestrar. Therese Johansson berättar att företaget redan i januari gick ut och annonserade.
– Nu är vi uppe i 40 personer som visstidsanställs. Vi har fokuserat på studenter under sommaren, och många var inne och provjobbade under påsklovet.
Det pågår också en omställning för att minska visstidsanställningarna.
– I september fastanställde vi sex personer, och det behövs, säger Therese Johansson.
Niklas Carron