Medlemsvärvning pågår
Livs vill satsa 40 nya miljoner kronor på medlemsrekrytering och demokratiutveckling under kommande fyra år. Det blir tredje gången som Livs gör en sådan satsning för att vända medlemsutvecklingen.
Pandemin satte stopp för arbetsplatsbesöken inomhus, men Livs medlemsvärvare har fortsatt att föra samtal med medlemmar och möjliga medlemmar utanför fabrikerna. De har ställt sig där med en Livsflagga och delat ut påsar med information och godis.
Arbetet har pågått under hela pandemin, varvat med telefonsamtal hem till medlemmar.
Dagen före Kristi himmelsfärdshelgen följer Mål & Medel med fyra medlemsvärvare, Fredrik Berg, Stefan Åberg, Tommy Sanfridsson och David Amundsson, när de besöker Bake My Day i Huddinge söder om Stockholm.
På bageriet arbetar cirka 150 anställda och ungefär hälften av dem är med i facket. Det finns ingen klubb, men det finns ett arbetsplatsombud och två skyddsombud.
Det är eftermiddag och solen lyser från en klarblå himmel. Ett par bageriarbetare som ska börja jobba kommer och möter de som är på väg hem. I dörren dyker andra arbetare upp, både medlemmar och förhoppningsvis blivande medlemmar, som vill prata lite och hämta påsar.
En av dem är Carlos Mario Gutiérrez som säger att hans anställning löper tre månader i taget och att han skulle vilja ha fast jobb.
– Jag är ändå glad över att ha ett jobb under pandemin, säger han på engelska.
I dörröppningen infinner sig också Katarzyna Trochonowicz, Suleyman Akan och Selhattin Tsadelen, som har gått en facklig medlemsutbildning.
– Vi var fyra stycken härifrån som gick den. På grund av pandemin var den digital, berättar han.
•Gick det bra?
– Ja, jag har fått ett diplom.
Ivana Radivojevic som är arbetsplatsombudet stannar till efter att hon slutat för dagen. Hon vill bilda en arbetsplatsklubb på bageriet.
– Tanken med den är att kunna träffa och informera medlemmar om deras rättigheter på arbetsplatsen och att kunna prata med medlemmar om det uppstår problem på jobbet, säger hon och fortsätter.
– Klubben är tänkt att ha för att vi ska kunna samlas och prata, ta en fika tillsammans och få våra medlemmar, gamla som nya, att känna sig välkomna hos oss.
Några dagar senare åker medlemsvärvarna som Mål & Medel följer till Region Syd, där de bland annat besöker Guldfågeln i Mörbylånga som är en aktiv klubb med en stabil facklig tradition.
Slakteriet har vuxit eftersom svenska folket äter alltmer kyckling. Idag är det 500 anställda. Många som arbetar där är utlandsfödda. Medlemsantalet ligger kring 280 medlemmar, alltså knappt 60 procent.
Besöket från medlemsvärvarna blev givande tycker klubbordföranden Carl Gustavsson när Mål & Medel når honom på telefon.
– Livs behöver bli mer synligt. Att det kommer nya fackliga personer hit är också bra, säger han.
• Vad är problemet? Varför är det färre som går med i facket?
– Det är det inte, säger han. Det är fortfarande många som går med, men problemet är att de inte stannar utan byter jobb och det beror på att jobben är slitiga.
Under de senaste tre åren har klubben på Guldfågeln värvat omkring 300 nya medlemmar och av dem är det bara 50 kvar. Folk börjar och slutar hela tiden och alla som börjar måste värvas.
– Situationen är likadan i hela branschen. Arbetsmiljön är problemet, säger han.