Poetisk roman om arbetets meningslöshet
Joseph Ponthus skildrar det slitsamma livet som bemanningsanställd i livsmedelsindustrin i norra Frankrike. Boken är baserad på hans eget liv och är författarens första och enda. Han dog i sviterna av cancer i februari i år, endast 42 år gammal. Han började på fabrikerna när han och hans partner flyttade till Bretagne och han inte kunde få de jobb inom den utbildning som han hade. Under fabriksarbetet förde han anteckningar om sina egna och arbetskamraternas tankar och reflektioner, om arbetet och om förhållandet mellan litteratur och arbete. Resultat blev en hyllad poetisk roman som sätter ljuset på villkoren för de osäkert anställda.
”Jag frågar chefen hur långt mitt uppdrag är
Han svarar
’Så länge du är snäll’”
Det är dyrt att arbeta på det sättet. Vid ett tillfälle är han tvungen att ta taxi till jobbet efter att ha fått nya arbetstider. Den arbetsdagen förlorar han mer än han tjänar. Det är också dyrt för kropp och själ. Bryter ner och sliter ut.
Ponthus har något av nykomlingens förvånade, öppna och yrvakna blick när han träder in bland slaktkroppar, tofu och skaldjurens kyla. Han suger in och tar åt sig, uppfattar saker som den som varit där längre tar för självklara.
”Härom dagen på rasten hör jag en av de kvinnliga knegarna säga till en kollega
’Kan du tänka dig idag är det så stressigt att jag inte ens har tid att sjunga’
Jag tror det är en av de vackraste sannaste och hårdaste saker som någonsin har sagt om arbetarnas villkor”
Ponthus förmåga att ta in, hans öppenhet, är en av bokens styrkor. Det handlar inte bara om honom och hans klassresa in i fabriken, det handlar om att dela cigg med arbetskamraterna. Det handlar om en delad arbetarrörelse och på det sättet blir orden en fråga eller uppmaning till arbetarrörelsen: vilken väg framåt finns det när de tillsvidareanställda strejkar och de bemanningsanställda får jobba övertid för att täcka upp för strejken?
Ponthus vill också strejka, och hoppas att de strejkande vinner, men han och de andra timanställda har inte möjlighet att delta. Så medan demonstrationståget samlar sig för avgång på fabriksparkeringen kan de osäkert anställda bara fortsätta hänga upp revbensspjäll och fantisera om en bättre värld. Det är ett problem som en ensam författare kan formulera, men för att en annan värld ska vara möjligt krävs ett kollektivt svar.
Henrik Johansson
ROMAN. Joseph Ponthus, Vid bandet – anteckningar från fabriken, Översättning Jenny Nyström, Weiler Förlag.