Tyska strejker gav höjda löner
Den tyska köttindustrin har länge varit ökänd för usla arbetsvillkor och låga löner. Efter omfattande strejker och manifestationer under våren har livsmedelsfacket NGG nu kunnat nå ett viktigt mål: ett landsomfattande kollektiv-avtal om minimilöner för branschens samtliga drygt 160 000 medarbetare.
Från och med augusti i år är det minst 10,80 euro (cirka 109 kronor) per timme som gäller. Beloppet höjs sedan snabbt och gradvis till 12,30 euro i december 2023. Facket hade visserligen siktat högre och krävt en ingångslön på 12,50 euro
– Resultatet är en kompromiss, säger NGG:s vice ordförande Freddy Adjan till Mål & Medel.
Samtidigt slår han fast att tiotusentals medarbetare nu kan se fram emot en lönehöjning på hela 28 procent jämfört med den lagstadgade tyska minimilönen, som infördes 2015 och ligger på 9,50 euro (från och med juli: 9,60 euro, cirka 97 kronor) i timmen.
Efter löneavtalet väntar nya utmaningar, enligt Freddy Adjan.
– Vi kräver ett kollektivavtal om viktiga hörnstenar i arbetsvillkoren, som semester och olika tillägg. Även här siktar vi på ett landsomfattande avtal som är allmänt bindande. Förhandlingarna börjar snart. Vi får knappast något gratis, vi behöver kämpa och strejka igen. Just nu rör vi om i branschen ganska ordentligt – bra så.
Att målmedveten protest lönar sig, fick NGG bekräftat i fjol. Protesten då handlade framför allt om det omfattande utnyttjandet av billig, ofta utländsk, arbetskraft. Facket krävde att styckning och slakt endast skulle få utföras av arbetare som är anställda direkt av slakterierna, och att de stora företagen inte skulle få lägga ut arbete via entreprenadavtal eller anlita enskild inhyrd arbetskraft. Kraven blev till lag som gäller sedan januari.
Arbetarnas kamp inom köttindustrin har fått stor uppmärksamhet
i Tyskland. Medvetandet om att billigt kött rimmar dåligt med bra villkor för djuren och för dem som handskas med köttet har ökat avsevärt bland tyskar de senaste åren. Även långt utanför landets gränser och speciellt i Europa har facket fått mycket stöd.
– Tyskland har ju länge varit ökänt som lönedumpare i Europa. Med den landsomfattande minimilönen inom köttindustrin har vi nu dragit en lägsta gräns som snart ska stiga till 12,30 euro per timme. Det är fortfarande lite pengar, men vi sitter inte längre så pass djupt inne i dumpningslöneträsket som vi gjort hittills, säger Freddy Adjan som gläds över att NGG:s medlemstal har vuxit betydligt under våren.
– Det handlar om fyrsiffriga belopp, mer än hälften är arbetare från Östeuropa. Många strejker och aktioner har vi bara kunnat genomföra för att kollegor som tidigare hade anlitats via entreprenadavtal har kämpat tillsammans med oss.
Skäliga löner är ett viktigt ämne för alla Tysklands fackförbund inte minst inför förbundsdagsvalet i september. Avtalet inom köttindustrin ska ge kampen ytterligare ett lyft, säger Freddy Adjan.
– Det går faktiskt att kämpa sig till en 28 procents löneökning! Men det förutsätter att man aktivt stödjer facket.
Anne Rentzsch