Icas lax tar omväg över Polen
Den kallrökta skivade laxen på 150 gram – Icas eget märke – ser ut som den brukar, men vänder man på paketet står det med små bokstäver att den har odlats i Norge och fileats, rökts och packats i Polen.
”Producerad i Polen för ICA AB”. Det låter märkligt att köra norsk lax på lastbil genom Sverige, upp på en färja till Polen, där den förädlas och sedan tillbaka igen.
En del av svaret har Rebecca Humbalek, Livs klubbordförande på sjömatsfabriken Leröy i Kungshamn som ligger på väst-kusten tio mil från den norska gränsen. Det var här som Icas rökta och gravade lax förädlades tidigare, innan den började skickas på tur och retur till Polen. Icas lax utgjorde en stor del av produktionen i fab-riken.
Man hade alltid producerat Icas lax. Företaget hade investerat i maskiner och linjer för att göra just denna produkt, men kontrakten på Icas egna märkesvaror, EMV, löper bara ett år i taget.
– Hösten för ett år sedan kom varslet, berättar Rebecca Hambalek.
Hon hade då precis blivit vald till klubb-ordförande och en av de första sakerna som hände var att hon fick veta att fabriken hade tappat Ica som kund. Det var stort. Vad betydde det? Förmodligen att många medlemmar skulle förlora sina jobb.
Till slut blev det 23 personer som blev upp-sagda och ett tiotal korttidsanställda fick inte kontrakten förlängda.
– Det skapade en stor oro. Det var inte kul att sitta som klubbordförande och gå igenom las-listan och försöka få ihop det i produktionen.
Det är fortfarande stor oro i fabriken.
– Alla undrar vad som händer om vi inte får in en ny stor kund snart.
De har inte riktigt landat. Hon skulle säga att arbetsmiljön har tagit skada.
– Alla kämpar på men frågar mig hela tiden: Vet du något om vad som händer? Har du hört något? Det har dessutom varit permitteringar på grund av kunder inom hotell- och restaurangbranschen som lagt färre order på grund av pandemin.
• Var ligger fabriken i Polen?
– Inte en aning. Jag har ingen koll alls. De sa att de skulle packa laxen färsk och att det skulle bli billigare för konsumenterna.
När hon handlat på Ica har hon sett den och lagt märke till att det nu står PL på baksidan av förpackningen, vilket är landsbeteckningen för Polen.
– Vi ser ju att det är lite skillnad mellan hur vi gjorde den och hur de gör den, det handlar om förpackningen, men om man inte vet det så märker man det nog inte.
Rebecca har sagt till sin föräldrar som bor i Östergötland att de ska sluta köpa Icas EMV-lax. Det var det första hon gjorde efter att den hade flyttats till Polen. Hon ringde dem och sa: ”Sluta köp Icas lax. Det är inte längre jag som gör den”.
För arbetskamraterna som blev av med jobbet var förlusten av laxen ett hårt slag. Några av dem har fått kommit tillbaka. En är Agron Quni som varit på Arbetsförmedlingen och gått på a-kassa under våren.
– Jag vill jobba. Det är tråkigt att vara hemma.
Nu är han glad över att ha fått ett tillfälligt jobb. Han ska jobba två månader under sommaren. Därefter har han fått förlängt till den 23 december. Han har jobbat i sallad, sea-
food, blandning och paketering. Sammanlagt 3,5 år på fabriken i Kungshamn. Innan dess jobbade han på Maritim Food i Dingle, en fabrik som lades ner.
Shadan Mohammed, en ung tjej, för-lorade också jobbet när Ica sa upp EMV-kontraktet, men har kommit tillbaka som sommarjobbare och också blivit lovad förlängning till december.
– Fast jobb hade jag i ett år och två månader på fabriken.
Som arbetslös blev ekonomin så an-strängd att hon var tvungen att gå ur Livs och bara var med i a-kassan, men om hon får fast jobb ska hon gå med igen.
– Jag vill fortsätta vara Livsmedlem, säger hon.