”Jag vill bli en privatlärd”
Vad är det? frågar vi.
– Det är en person som läser metodiskt och passionerat utan att vara tvungen till det på grund av sitt jobb. Det är ett läsande för läsandets egen skull, säger Lusen och reser sig på bakbenen så att han blir någon millimeter längre.
Han ser mallig ut. Vi ser på honom att han pratar om sig själv. Hur har han mage till det, den lilla lusen. Han skulle alltså vara en privatlärd. Vi förbehåller oss rätten att vara skeptiska. Vilken seriös människa vill något sådant? En lus kanske. Men inte en journalist. Som yrkesskribenter läser vi för att skriva.
• Är du så lärd då? frågar vi.
– Nej, säger Lusen, men jag vill bli. Jag längtar efter att bli det och jag har precis läst en bok om en person som blev det, tror jag. Han var en ledande socialdemokrat som blev privatlärd.
Och så berättar Lusen för oss om Tage Lindbom som var chef för Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek mellan 1938 och 1965.
Det märkliga med denne man, Tage Lindbom, var att han inte kunde finna ro i sin roll. Han var orolig och sökande. På 30-talet mejslade han ut arbetarrörelsens kulturpolitik, var en vänsterradikal med vänner bland de inflytelserika. Men i början av 60-talet, då utvecklingen gick på räls, tappade han tron på demokratin och socialismen.
Han ville något annat. Han hade en längtan efter något absolut.
– Han blev helt enkelt religiös, säger Lusen.
Bildningsgången har skildrats av sonen Tomas Lindbom i en bok som kom ut i år och som heter I otakt med tiden. Ett seminarium har hållits om boken och det går att ta del av på Arenas hemsida.
Tage Lindbom blev, medan han fortfarande var chef för Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek, en muslimsk mystiker. Han konverterade till islam, blev sufier, bytte namn till Sidi Zayd, skrev en upplysningskritisk bok Efter Atlantis och fick vid 55 års ålder förtidspension från den institution som han hade lett i 28 år.
– Frågan är vad han upptäckte, säger Lusen. Han läste mycket, bad på en bönematta fem gånger om dagen. Han blev privatlärd och konservativ och lärde sig att läsa filosoferna på klassisk grekiska.