Oro för nattskift när Sia glass växer så det knakar
Familjeföretaget Sia glass växer och utökar med två produktionslinjer. Detta påverkar dagens populära schema. Arbetsgivaren vill schemalägga personalen både dag och natt, vilket de inte arbetar i dagsläget.
– Vi har en tradition av en bra kommunikation med HR-avdelningen, jag hoppas vi kan ha det även nu, säger Axel Gunnarsson, klubbordförande och verkstadstekniker.
För ett år sedan fick de anställda på Sia glass ett nytt schema som mottogs positivt.
– De som arbetade i produktionen och i fryslagret har jobbat ständigt nattskift och ständigt tvåskift. Men nu vill företaget införa scheman där personalen arbetar både dag och natt. Trots att de flesta vill fortsätta att arbeta som idag, säger Axel Gunnarsson.
Enligt Axel Gunnarsson har sjukfrånvaron minskat, i och med den schemaändring som infördes för ett år sedan, men som nu alltså ska rivas upp.
– Det är en hel del oro här just nu, säger han.
Anledningen till att företaget behöver göra om schemat är att Sia glass växer.
– Vi säljer mer glass än någonsin, berättar han.
Företaget har behövt och behöver nyanställa.
– Vi anställde 26 personer förra året, 19 av dem arbetar natt. De flesta är kvar, men några har slutat och andra fick inte förlängt efter provanställning. Men utöver det behöver vi mer personal, vi söker folk hela tiden.
Förhandlingarna kring det nya schemat har ännu inte startat. Axel Gunnarsson kan därför inte kommentera vad han tror att förhandlingarna kommer att landa i.
– Vi hade ett extrainsatt möte med personalen där de fick tycka till. De flesta vill ha det som vi har det idag. Men företaget är tydliga, de vill schemalägga personalen både dag och natt, inte bara ständig dag eller natt som de arbetar idag.
Personalen är fundersamma kring hur framtiden kommer att se ut.
– Alla mår psykiskt och fysiskt bra med nuvarande schema, men undrar såklart hur det kommer att bli, säger Axel Gunnarsson.
Axel är 27 år, lever i ett samboförhållande med barn på gång. Han är en av dem som kommer att påverkas av den föreslagna schemaändringen. Han känner själv en oro för att behöva börja jobba natt igen när hans första barn är på väg.
Axel har arbetat hos Sia glass i sex år och för några år sedan var han schemalagd enligt ett treskift som innebar nattarbete. Det är inget han vill tillbaka till, för det trivdes han inte med.
– Jag kommer från ett skift, där jag arbetade dag, natt, kväll. Jag mådde inte bra under den tiden. Idag arbetar jag tvåskift och slipper nätterna, det funkar väldigt bra för mig. Dessutom arbetar jag aldrig längre än till klockan 21.00 på kvällen, mot tidigare, då jag gick av klockan 22.30.
Sia glass har cirka 160 anställda varav 95 är kollektivanställda.
– Men nu vill företaget frångå kollektivavtalet, de vill ha nattarbete för alla. Vi står i helt olika hörn just nu. Tanken är att det nya schemat ska börja gälla redan från årsskiftet, säger han.
Enligt Axel Gunnarsson är det flera av de anställda som har familj och det finns en stor oro för hur man ska få ihop livspusslet om man får ett nytt schema som innebär förändrade arbetstider samt nattarbete.
– Är du ung och kanske lever ensam då går det ofta jättebra att arbeta natt men med familj eller om du kommit upp i ålder, då blir det svårare.
Ett kollektivavtal reglerar anställningsvillkor och löner mellan arbetsgivare och arbetstagare. En arbetsgivare är skyldig att tillämpa rätt kollektivavtal på sin anställda.
Gränsdragningsfrågor löses ofta genom diskussioner mellan berörd arbetsgivare och fackförbund på lokal nivå.
Axel Gunnarsson refererar till den förändringsfas som alla människor tvingas gå igenom vid större förändringar. Den består av fyra steg.
– Jag vet av erfarenhet att tiden det tar att gå igenom dessa steg skiljer sig från individ till individ, säger han. (Se fakta om förändringsfasen på nästa sida.)
Enligt Axel Gunnarsson finns det ytterligare skäl, än den ökade produktionen, till att företagsledningen vill förändra det nuvarande populära schemat.
– Företaget känner att de inte får ihop kommunikation och utbildningar såsom schemat ligger nu.
Sia glass ligger i Slöinge i Halland. Tätorten tillhör Falkenberg kommun.
Slöinge är känd för sina många lokala matföretag såsom Sia glass, Berte Qvarn, Gudmundsgården, Mostorps gård, Slöinge kafferosteri och Solhaga Stenugnsbageri.
Antalet arbetsgivare är alltså begränsat vilket kan betyda att om man inte kan acceptera de nya schemaändringarna, som kan komma att bli verklighet inom kort, måste man säga upp sig och eventuellt börja pendla till jobbet.
2024 ska samtliga nya produktionshallar stå klara och alla produktionslinjer vara igång.
Omsättning på Sia glass växte med hela 13 procent år 2020 och landade på 572 miljoner kronor. En produkt som hade en 40 procentig tillväxt under förra året var den klassiska glassbåten. En glassort som funnits med sedan 1960-talet. Totalt såldes cirka 14 miljoner glassbåtar i hela landet under 2020.
Sia glass produkter framställs av grädde från tre svenska gårdar, inklusive deras egen gård Berte Gård, där det finns 240 kor. Man köper också grädde från Gäsene Mejeri som är Sveriges minsta mejeriförening.
Som självständig svensk livsmedelsproducent kan företaget själva påverka hela ledet, från inköp av svenska råvaror till produktion och distribution.
Sia glass produkter är helt fria från palmolja sedan i januari i år.
– Det är såklart fantastiskt roligt att det går bra för företaget, nu hoppas jag bara att vi får ihop ett schema som ska fungera för personalen, säger Axel Gunnarsson.
Annika Lindecrantz
De fyra stegen i förändringsprocessen:
1. Förändringar i det fördolda – en krypande känsla av att något inte stämmer. Man anar kanske att arbetsgivaren planerar ett nytt schema och att den förändringen kan komma att påverka mig.
2. Sökandet efter nya alternativ – kan jag kanske byta jobb eller avdelning? Om schemat påverkar mig och min familj negativt.
3. Vändpunkten – Här bestämmer man sig, man tar ett beslut och håller fast vid det. Man accepterar det nya schemat, med allt vad det innebär, eller så säger man upp sig och söker ett nytt jobb.
4. Den nya identiteten – Här vänjer man
sig vid det nya schemat, och anpassar sitt liv efter sina nya arbetstider och till slut accepterar man den nya schemaändringen.
Källa: Inga-Lill Valfridsson, journalist och andningspedagog