”Med klubben får vi en röst in på kontoret”
Nybildade Livsklubben på Hallands Fruktindustri, Hafi, ska jobba för att få mer inflytande på arbetsplatsen.
– Med en klubb blir vi en röst in på kontoret, säger klubbens ordförande Jerker Agnell.
Nu hoppas han och styrelsen kunna värva fler medlemmar och hitta ett skyddsombud till eftermiddagsskiftet.
– Det har aldrig funnits klubb här innan, men det har gjorts försök då och då, säger Jerker Agnell, som valdes till ordförande när klubben på Hallands Fruktindustri bildades i november förra året.
Jerker och arbetskamraten Robin Pärna var eniga om att det borde finnas en klubb på Hafi. Jimmi Martinsson, som jobbar ständig natt, var också intresserad. Ett par andra arbetskamrater, som varit fackligt anslutna till andra förbund när de tidigare jobbade i andra branscher, gav sitt stöd till förslaget.
– Med klubb får vi förhandla och vara med i diskussionen. Vi blir en röst in på kontoret, säger Jerker.
Ett medlemsmöte med ombudsmannen Christina Pedersen på plats hölls i november förra året och där antogs förslaget att bilda klubb.
– Vi bestämde oss för att ha en liten styrelse till en början eftersom vi inte är så många som jobbar här, säger Jerker.
Förutom Jerker ingår Robin i styrelsen. Han valdes till kassör och ska bli skyddsombud för dagskiftet. Jimmi ska bli skyddsombud på nattskiftet. Eldin Vrazalic valdes till suppleant.
– Vårt första styrelsemöte hade vi i december. Vi är nybörjare alla tre och då fanns det mycket att gå genom. Ingen av oss har jobbat fackligt tidigare och nu ser vi fram emot att gå fackets utbildningar.
Vi träffar föräldraledige Jerker i en konferens-
lokal eftersom det råder besöksförbud i pro-
duktionen. Han bor bara några minuters gångväg från sin arbetsplats.
Robin Pärna skulle varit med, men blev tvungen att åka iväg för att covid-testa sig.
Familjeföretaget Hallands Fruktindustri, Hafi, i Brännarp utanför Halmstad har funnits på samma plats sedan 1938. Produktionen har ökat och nya byggnader uppförts de senaste åren. Här framställs fruktdrycker, sylt, marmelad, gelé och såser. Lingonsylt är den största produkten.
Antalet kollektivanställda på Hafi är 20 varav 12 är medlemmar. Produktionen går i treskift. Personalen har själva valt att jobba ständig dag, eftermiddag eller natt. Beslutet att arbeta på samma skift permanent togs innan Jerker började jobba här i november 2019.
– Vi har mycket att göra och behöver anställa fler, både för natt och dag.
– Det är svårt att hitta folk som vill jobba. Ingångslönen inom Livs är ganska låg och det tror jag skrämmer bort många, säger Jerker.
Företaget annonserar efter fler medarbe-tare till produktionen. När vi är på besök söks personal till kokningen och tappningen.
Säckarna med bär, som måste lyftas med handkraft, väger 25 kilo och sockersäckarna 40 kilo. De tunga lyften är avskräckande för en del som kommer hit för att provjobba och Jerker håller med om att arbetet är tungt.
För den som arbetar på Hafi är tillgång till bil nästan ett måste eftersom företaget ligger lite avsides i förhållande till de större vägarna med kollektivtrafik.
– Vår första grej är att värva fler medlemmar och få till ett skyddsombud på eftermiddagsskiftet, säger Jerker om den nya styrelsen.
Det vanligaste argumentet för att stå utanför
facket är att ”det är för dyrt”, uppger han. Någon har valt att lämna facket på grund av en dålig erfarenhet längre tillbaka i tiden. En annan arbetskamrat tycker att ”det är mycket snack, men att det ändå aldrig händer något”.
– Det är okunskap och bristande intresse, skulle jag säga. Utan facket, vad är vi då? Då kan arbetsgivarna göra lite som de vill, argumenterar Jerker.
Nu hoppas Jerker och de andra i klubben att fler ska förstå fördelarna med att vara medlem.
Arbetsmiljön kan förbättras, anser han. De tunga lyften, till exempel, skulle kunna undvikas med den nya grytans så kallade inkastare, men den fungerar inte för tillfället. Grytorna är varma och det händer att personal bränner sig på dem. Skär- och klämskador inträffar också. Glaskross på golvet förekommer och det utgör en risk.
– Men vi har ganska roligt på jobbet. Skrattar mycket. Och gör sylt som är god, säger Jerker med ett skratt.
Hallands fruktindustri
Familjeföretaget Hallands Fruktindustri AB, Hafi, startades som ett musteri 1938 i Brännarp strax norr om Halmstad. Fruktodlarna och konsumenterna fanns i närområdet.
I dag är Hafi en livsmedelsindustri som förädlar bär och frukt i en mängd varianter och blandningar.
En del produceras under eget varumärke medan annat legotillverkas till andras varumärken.
Till de största kunderna hör bagerier, glassfabriker och delikatessbutiker. Andra kunder finns inom storhushåll och dagligvaruhandeln.
Företagets produkter går även på export.
Intill fabriken i Brännarp finns butik och kafé.
Källa: Hallands Fruktindustri AB