Förvaltningsrätten i Uppsala har dömt HKScan Sweden AB och Lövsta Kött AB att betala 75 000 respektive 20 000 kronor i vite för bristande livsmedelshygien.

HKScan i Linköping fick den 13 januari förra året ett föreläggande om att vidta åtgärder som säkerställer att kondensvatten inte droppar ned på slaktkropparna i slakthall och chockkyl. 

Livsmedelsverkets föreläggande var förenat med vite om 75 000 kronor från och med den 1 februari.

Vid en uppföljande kontroll i mitten av mars 2021 konstaterades det att droppande av kondensvatten fortsatt. 

Lövsta Kött fick i månadsskiftet mars-april förra året ett föreläggande om att omedelbart vidta åtgärder som säkerställer att desinfektion av verktyg med hett vatten i sterilisatorer sker under pågående slakt. Vattentemperaturen måste vara minst +82°C. 

Uppföljande kontroll två veckor senare visade att en sterilisator under höll endast en temperatur om endast +74°C. 

Såväl HKScan som Lövsta Kött bröt således mot respektive föreläggande och Livsmedelsverket begärde därför att förvaltningsrätten skulle döma ut vite.

I båda fallen har det funnits risk för att livsmedel förorenas vilket kan göra dem otjänliga och riskera människors hälsa konstaterade Livsmedelsverket.