Femskift för att få till fredagsmyset
För många familjer har tacos en självklar plats i fredagsmyset. Det märks på Santa Marias tortillafabrik i Landskrona.
Produktionen ökar för varje år och Paulig, som äger Santa Maria, vill köpa mer mark av kommunen.
På Santa Marias tortillafabrik i Landskrona går produktionen för högtryck. Vid tre helautomatiska produktionslinjer bakas tortillabröd dygnet runt alla veckans dagar. Här jobbar 64 kollektivanställda femskift.
– Vi hjälps åt när det behövs. Arbetskollegorna är bra. Jag började som bemanningspersonal 2018 och 2020 blev jag fast anställd, säger Dragica Kraisnik, när vi träffar henne på fyran som den ena linjen heter.
Hon gillar att jobba skift eftersom det ger tre hela dagars ledighet efter två nattskiften.
– Mycket är övervakning, men vi gör också prover, byter film och gör ompack, berättar Dragica.
Klubbens ordförande Magdalena Åkerman visar runt i produktionen tillsammans med huvudskyddsombudet Agneta Hansson. Båda har haft sina fackliga uppdrag i mer än 10 år. Magdalena med sina 23 år på företaget och Agneta med närmare 20 år är veteraner på Santa Maria i Landskrona. De jobbade tidigare i den gamla fabriken som låg i Vadensjö några kilometer härifrån.
– Många som jobbar här stannar. Att det är omtyckt att jobba här är sånt som sprider sig, säger Magdalena.
Maskinerna blandar ingredienserna, gör degen och plattar ut den till tunna tortillabröd. Ingredienserna är vete, olja, vatten och salt. Inga konserveringsmedel tillsätts. Hållbarheten på sex månader uppnås genom att bröden är vakuumförpackade. Företaget framhåller gärna att fabriken är koldioxidneutral.
Handplockning behövs enbart vid ompackning och därmed har handledsskador blivit ett mindre problem. Ljudet från maskinen som plattar ut deg till tortillabröd är högt, men temperaturen i lokalerna är behaglig, miljön är ren och luften känns bra.
– Bullret är det största problemet. Vi ska göra en ny bullermätning nu 2022. Tillbud och olyckor inträffar fortfarande. Vi uppmanar folk att tänka själva, att inte springa i trappor till exempel. Personalen utbildas i att tänka på säkerheten först, säger Agneta och understryker att det alltid finns sådant som kan förbättras.
– Hörselkåpor är ett måste. Vi har avskiljande väggar och det har blivit bättre, men det handlar också om pengar, säger Magdalena Åkerman.
Organisationen har slimmats samtidigt som maskinerna trimmats allt mer. Sjukfrånvaro ersätts med bemanningsanställda som rings in från två företag.
– I en drömvärld hade vi haft en fast till på varje skift, säger Agneta.
Fabriken är beroende av bemanningsanställda. Visserligen kostar en bemanningsanställd mer per timme än en fast anställd, men å andra sidan ger de bemanningsanställda företaget flexibilitet. Bland de som återkommer till fabriken via bemanningsföretagen blir en del så småningom fast anställda när nyrekryteringar behövs.
Vi möter Besian Efendija som arbetat på fabriken sedan 2014.
– Jag trivs här. Innan jobbade jag med handplock i lokaler med många minusgrader. Här är det mycket bättre, säger han.
Texmex-konceptet har funnits i Sverige i drygt 30 år. Det stora genombrottet kom på 2000-talet då konceptet blev etablerat som fredagsmys. För många familjer har tortillabröden med varierande fyllning blivit ett sätt att introducera grönsaker för barnen.
Idag görs 400 miljoner tortillabröd per år i Landskrona. Produktionen har ökat med 41 procent sedan 2018. Mycket exporteras till de nordiska länderna. Norge har störst konsumtion av tortillabröd per capita. Paulig har ytterligare två tortilla-fabriker, en i Storbritannien och en i Belgien.
– Effektiviteten har ökat här i fabriken genom de effektiviseringsprojekt vi kört. Var lägger vi timmarna/pengarna? Vi ser var flaskhalsarna finns. Det finns alltid mer att göra, säger fabrikschefen Magnus Hansen när vi möter honom på kontoret.
Företaget vill köpa mer mark av kommunen i anslutning till den nuvarande tomten. Vad marken ska användas till är inte spikat. Klart är att företaget behöver mer lagerutrymmen.
De smaksatta tortillabröden ska eventuellt åter börja göras i Landskrona. De gjordes tidigare i den gamla fabriken i Vadensjö, men produktionen flyttades till Storbritannien. Nu provkörs de här. Det är dock knappast troligt att en sådan flytt skulle leda till fler produktionslinjer.
– Vi tittar på många olika möjligheter, säger Magnus Hansen.
Tillbaka till de fackliga företrädarna. Att produktionen går i femskift innebär en utmaning för klubben. De fem skiften gör det svårt att hitta passande tider att träffas på, därför spelar klubbens Facebook-grupp en viktig roll som kommunikationskanal. Klubben blir på så vis en samlande kraft som visar hur viktigt fackligt arbete är.
– Vi har alltid haft en hög anslutningsgrad. Av de 64 kollektivanställda är 57 medlemmar. 18 är kvinnor och 39 män, säger Magdalena.
Förutom Magdalena och Agneta ingår Liliana Szerminska, Terrie Knutsson och Eldin Radmilovic i klubbstyrelsen.
Tidigare var det mer självklart för folk att gå med i facket, påpekar Magdalena och Agneta. För att få med framför allt unga nyanställda kan det behövas mer ingående pedagogiska förklaringar av fördelarna med medlemskapet.
Fakta: Paulig
Ursprung: Paulig är ett finländskt familjeföretag som grundades 1876 i Helsingfors.
Varumärken: Paulig, Santa Maria, Risenta och Poco Loco.
Verksamheter: Kafferosteri, tar fram kryddor, matkoncept, växtbaserade produkter och snacks.
Antal anställda: 2000 anställda i 13 länder.
Avveckling: Den 7 mars meddelar företaget på sin hemsida att kafferosteriet i Ryssland med 200 anställda ska avvecklas på grund av Rysslands invasion i Ukraina.
Källa: Pauliggroup.com