Sexuella trakasserier på jobbet är en del av vardagen för många – framför allt för unga kvinnor. En av dem som drabbats är Elin.

– Jag blev rädd, men fick stor hjälp av facket, säger hon. 

När jag träffar Elin, 23, för att prata om hennes erfarenheter, berättar hon först om glädjen hon kände efter att ha fått en fastanställning. Jobbet på livsmedelsföretaget Trensums innebar visserligen att hon skulle få jobbpendla flera mil om dagen, men hon trivdes, både med kollegor och arbetsuppgifter. 

Tills en dag – då några arbetskamrater berättade att de hört ”saker” om henne i fikarummet när hon inte varit närvarande. Enligt kollegorna handlade det om sexuella skämt som de även uppfattat som hotfulla.

– Jag blev chockad och orolig när arbetskamraterna berättade. Jag minns att jag kände mig rädd när jag skulle gå ensam till bilen på parkeringen efter jobbet, berättar Elin.

Även om händelsen ligger flera år bakåt i tiden kan Elin fortfarande komma ihåg känslan av otrygghet. Hon bestämde sig därför för att prata med klubbens ordförande Alexandra Saxlund, som i sin tur berättade för cheferna.

Samtidigt vittnade kollegorna om vad de hört sägas bakom Elins rygg.

En av de chefer som då var med och hanterade ärendet svarar så här på frågan om varför företaget inte gjorde någon polisanmälan:

–Jag kommer inte ihåg om vi pratade om att göra en polisanmälan. Det här var länge sedan. 

Situationen ledde i stället bland annat till en skriftlig varning. Chefen uppger också att det stod i varningen att ”ytterligare förseelser skulle leda till uppsägning.” 

– Det är jättetråkigt att kvinnor inte kan gå till jobbet och veta att de får vara ifred. Det var väldigt bra att Elin vågade berätta. Det finns hundratals som inte vågar, säger klubbens ordförande Alexandra Saxlund, som menar att frågan om mäns attityd mot kvinnor ständigt måste hållas aktuell.

– Ingen har rätt att ta ifrån en kvinna hennes upplevelse av att ha blivit kränkt. Oavsett om det sker bakom hennes rygg eller framför henne. 

Elins erfarenhet fick en annan person på arbetsplatsen – Lola Nilsson, ledamot i klubben, som jobbat på Trensums i 27 år, att reflektera över hur jargongen sett ut genom åren.

– I dag är det säkert så att mycket mer kommer fram. Fler vågar säga som det är. Så var det inte förr, då var man räddare. Man skulle vara tyst.

Efter Elins upplevelse bildade kollegorna en grupp bestående av kvinnor på arbetsplatsen. Tanken med gruppen är att kvinnor som upplever att de blir utsatta för sexuella trakasserier och kränkningar ska ha någonstans att vända sig – anonymt om de vill. Kvinnogruppen samarbetar även med skyddsombuden om det skulle behövas. 

– För de flesta kvinnor är det lättare att vända sig till en kvinnogrupp än till en manlig chef, säger Alexandra Saxlund.

Fotnot: Trensums är ett Fazer-företag sedan 1 mars 2022. Mål & Medel har pratat med nuvarande HR-chef, som inte vill kommentera fallet eftersom det inträffade innan Trensums togs över. Företagets tidigare vd arbetar inte kvar.

Fakta: Främst kvinnor drabbas

Bland unga kvinnor mellan 16–29 år blev närmare en av fyra utsatt för sexuella trakasserier från chefer, arbetskamrater eller andra personer på jobbet under 2019. Det visar en undersökning av Arbetsmiljöverket, gjord 2020. 

Av alla förvärvsarbetande kvinnor drabbades 10 procent under samma tidsperiod. För män var motsvarande andel, i samma undersökning, 2 procent. 

Befolkningsstudien Sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter i Sverige 2017 (en rapport från Folkhälsomyndigheten) pekar i samma riktning. Den visar att 57 procent av kvinnorna i åldern 16-29 år någon gång utsatts för sexuella trakasserier. 

Källa: Arbetsmiljöverket,
Folkhälsomyndigheten