Att rösta är vårt sätt att påverka
Stigande inflation, prisfall på bostäder och ett allvarligt säkerhetspolitiskt läge. Jo, det finns mycket att oroa sig för. Kommer lönen att räcka? Hur mycket mer ska livsmedelspriserna stiga, och hur blir det med elen i vinter?
Jag tror att vi är många som tar djupa andetag just nu. Och kanske knyter vissa en näve i fickan efter att ha tvingats välja bort sådant som tidigare varit en självklar del av livet. Kaffe till exempel. Kaffe har blivit omkring 30 procent dyrare än för ett år sedan. För de som lever på marginalen kanske hösten 2022 blir hösten då kaffe inte längre kan vara en självklar del av morgonrutinen.
Men kaffe är bara ett av många livsmedel som blivit dyrare. Jämfört med 2021 har nästan allt som krävs för att producera livsmedel ökat i pris, ibland med så mycket som 50 procent, och i vissa fall mer ändå. Enligt SCB:s konsumentprisindex steg livsmedelspriserna med 13,5 procent i juli.
Frågan är; Hur länge ska de med svaga ekonomiska muskler klara sig?
Ekonomer babblar om anpassning – det vill säga att vi måste rätta mun efter matsäck. Men det är inte alltid det lättaste. Bostadspriserna rasar, vi upplever reallönesänkningar och få livsmedelsproducenter, om ens några, tror på en snar prisnedgång på matvaror.
Samtidigt fortgår ju livet, barn behöver skjutsas till träningar, sjuka behöver sin medicin och våra hus behöver värme. Framför allt behöver vi ha råd att äta.
Så vad ska vi göra?
Den 11 september är det val till riksdag, kommuner och regioner, och dags för oss vanliga att göra det vi kan för att påverka.
Jag tänker att det här valet kanske blir det viktigaste någonsin. Den här gången måste vi ställa krav på politikerna. Vi måste kräva svar på hur de på bästa sätt tänker lindra de ekonomiska skador som redan uppstått, och de som kommer att uppstå.
Jag tänker på pensionerna. Nu höjs den med upp till 1000 kronor för knappt en miljon pensionärer. Men det räcker inte. Enligt en beräkning som Folksam gjort kommer inflationen äta upp det mesta. Kvar efter höjningen blir i snitt 117 kronor. Med dagens prisnivå motsvarar det drygt två paket kaffe. Eller kanske en möjlighet att – på håret – lyckas klara en högre elräkning.
Att alla i Sverige inte har råd att äta sig mätta är en orimlig tanke men hösten 2022 inte längre en orealistisk verklighet. Min mamma har jobbat hela sitt liv. Ibland hade hon tre jobb för att som ensamstående klara av att försörja oss barn. Hon jobbade extra på mitt fritids och i min skola, samtidigt som hon hade ett heltidsjobb. Hon arbetade tills hon skulle fylla 67 för att få en bättre pension. Nu har några år gått och pensionen krymper för varje år. Hon är inte den som klagar. Men hon är en av dem som efter ett helt arbetsliv, nu kan tvingas välja mellan morgonkaffet och elräkningen.
Vi kan inte ändra kriget eller pandemin. Men vi kan hjälpas åt att lindra konsekvenserna genom att kräva kraftfulla åtgärder för de som lever på marginalen.
I det här numret av Mål & Medel tar vi tempen på två av många livsare som kandiderar till valet. Vi har också träffat Vaman Doski, processoperatör på Norrmejeriers ostlager i Umeå, som bland annat berättar varför han valt att engagera sig i klubben.
Och hur känns det när en kär arbetsplats plötsligt flyttar verksamheten till en helt annan plats i landet? Styckaren Tony Hult, som jobbat vid baconpressen på Atria i Malmö sedan 1990, ställs nu inför valet att flytta med eller se sig om efter ett annat jobb. Mer om det på sidorna 4–5.
Till sist: Hör gärna av dig. Vi finns här och vi lyssnar.