Mitt under pandemin tog Per Ragnarsson, Gabriela Galic och Man-Dinh Luu initiativ till en klubb på kryddföretaget Culinar. Medlemmarna hade då varit utan klubb i nästan tre år. 

– Nu har dialogen med ledningen öppnats upp, säger Per.
Men de ungas bristande kunskaper om facket är en utmaning.

 

Klubbens ordförande Per Ragnarsson är igång med att renovera en maskin i verkstaden. Det är bråttom eftersom den inte kan användas under tiden.

– Jag renoverar utrustningen. Växellåda och drivhjul ska bytas. Det handlar om en totalrenovering, kan man säga. Maskinen står stilla en vecka, säger Per.

Lyckeby Culinar AB utanför Kristianstad tar fram kryddor, såser och smaksättningar. Antalet kryddartiklar uppgår till omkring 1 200. Maskinparken håller på att förnyas. Företaget har byggt ut under senare år och investerat i nya maskiner. I packavdelningen har en ny maskin just satts igång. 

Per tycker att det fackliga arbetet under första året med klubb fungerat bra. De anställda blir mer delaktiga när de tar del av klubbens information om vad som är på gång. 

– Vi har gått utbildningar och dialogen med företaget är mer öppen och vi får mer information. Nu hittar vi lösningar tillsammans. 

Mer än hälften av de 90 tillsvidareanställda är medlemmar. 

– De unga är svårast att få med. De ser inte syftet med att vara med facket och tycker att det är dyrt. Men tillsammans blir vi starkare, säger Gabriela Galic, skyddsombud och klubbens vice ordförande, som tillsammans med Man-Dinh Luu, skyddsombud och försäkringsansvarig, visar oss runt i produktionen. 

Medlemsrekryteringen har försvårats av den senaste tidens personalomsättning med många nyanställda. 

– En del har slutat för att de vill slippa pendla till jobbet, säger Man-Dinh.

Gabriela, Man-Dinh och Per slås av att många unga saknar kunskap om vad en fackförening är. 

– Jag informerar unga nyanställda och brukar fråga vad de vet om facket. Många unga har rätt liten kunskap. Skolplikten är ju allmän och man tycker att de borde veta mer, säger Per. 

Det fackliga arbetet är givande och utvecklande, tycker de tre i styrelsen.

– Utbildningarna har varit ett bra stöd. Jag har lärt mig nya saker och förstår mer nu, säger Man-Dinh.

”Förebyggande underhåll pågår” upplyser en skylt utanför porten till en så kallad cell. Cellerna är lokaler med vardera en maskin för blandning av kryddor. Där inne håller en av Pers arbetskamrater Granit Kryeziu på att byta lager och annat som är slitet i maskinen. Han är skyddsombud. 

– Jag började i produktionen 2011. Nu har jag varit mekaniker i två år. Jag trivs, jobbet är omväxlande, säger han.

Produktionen går i tvåskift, ett ständigt nattskift och ett helgskift. Maskinerna går i stort sett dygnet runt vilket gör att underhållsarbetet är viktigt. 

– Det är bra att vi nu har en klubb. Företaget är stort och med en klubb får vi mer information och har någon att fråga, säger Granit. 

Sowping Looh, som jobbat 19 år på företaget, byter etikettrullar och städar inför ett produktbyte i en annan del av fabriken. En dipp-krydda står på tur. 

– Maskinen är ganska ny. Nu kan jag den, vågar prova saker och vet att jag klarar det. 

– Jag trivs med arbetskamraterna här och så lär jag mig mycket. Men jag tycker det är bäst att jobba förmiddagsskiftet som slutar 14.10, för då kan jag vara med familjen sedan, säger Sowping.  

Flytande smaksättningar produceras i en nybyggd del av fabriken. Där möter vi Camilla Andersson som med sina 20 år tillhör veteranerna på företaget, liksom Sowping. 

– Etiketterna ska bytas. Vi har kört oxfond nu går vi över till grönsaksfond. Den här packmaskinen är rätt ny, berättar Camilla.

Det händer att någon av produkterna ger henne inspiration till förändringar i den egna matlagningen. 

Camilla trivs med arbetskamraterna och arbetsmiljön på ”flytande”. I de lokaler där kryddor blandas och packas är luften dammigare. 

– Här på flytande är det rent. Och som du känner är luften bra härinne. 

Mål & Medel läser hon gärna. 

– Det är intressant att läsa om hur enskilda personer upplever saker och hur de har det på sitt arbete.

Facket har för lite att säga till om idag, anser hon.

– Förr hade vi mer att säga till om. Vi var mer eniga och kunde pressa företagen. Det berättar jag för mina barn, säger Camilla. 

Gabriela och Man-Dinh, som båda är skyddsombud, är väl medvetna om utmaningarna i arbetsmiljön. Gabriela arbetar vid vågstationen och Man-Dinh i paketeringen. Dammet från kryddorna och bullret från glasburkar som slår ihop längs produktionslinjerna är något som ofta diskuteras. 

– Det dammar som mest när man blandar kryddor och när man öppnar säckarna. Dofterna kan också vara starka, förklarar Man-Dinh.

Dammet reduceras med utsugen i ”cellerna” där kryddorna blandas och genom att personalen bär ansiktsmask under vissa moment. Utsugen har förbättrats, men damm från hantering av kryddor går knappast att undvika helt. Nästan alla kryddor dammar. 

Att bära hörlurar för att minska bullret är en självklarhet på många ställen i fabriken. 

– De ska bara tas av under rast, men på sommaren blir det varmt med hörlurar, påpekar Man-Dinh Luu. sv

 

 

Lyckeby Culinar AB

•  Stärkelse och smak är livsmedelsföretaget Sveriges Stärkelseproducenters två affärsområden. 

 • Stärkelsen drivs under namnet Lyckeby och smak i bolagen Lyckeby Culinar AB och Kockens AB. 

 • Koncernen har omkring 225 anställda.