Därför ska du INTE träna efter jobbet
Du måste träna för att må bra. Men vad ska jag göra om jag inte orkar träna? Nu visar forskning att vad många med tunga jobb faktiskt främst behöver är – vila. Här förklarar forskaren Elin Ekblom Bak varför.
Du kommer hem från jobbet, fixar middag – och rasar ner i soffan som ett mosat päron. Nacken värker och du orkar knappt svara när någon i familjen ställer en fråga.
Men, du borde ju bege dig ut och ta den där pulshöjande promenaden, för att må bättre. Det är ju vad alla säger. Det är bara det att det känns helt omöjligt.
Och det är inte så konstigt. Alla ska nämligen inte träna på samma sätt. Det visar ny forskning.
Kan vara övertränade
Elin Ekblom Bak är docent i idrottsvetenskap vid Gymnastik- och idrottshögskolan i Stockholm. Hon liknar undersköterskan som rasar ihop i soffan med en övertränad elitidrottare som fått för lite återhämtning.
– Det är samma sak för de som har tunga jobb. Man skulle kunna säga att det blir en överträning i vardagen. Det är inte givet att en städerska som går hela dagarna med tunga lyft skulle må bra av att göra ännu mer efter jobbet, säger hon till Kommunalarbetaren.
Ska de med tunga jobb strunta i råden om att träna och i stället vila efter jobbet?
– Nja, rekommendationerna säger att det bästa skulle vara om de någon gång per vecka skulle kunna få till en raskare promenad. Men man måste få ork för det. Det gäller att först hitta återhämtning och kraft så att man i nästa steg orkar träna.
Om du däremot redan mår bra av att träna efter jobbet är det ett tecken på att du kanske har hittat en bra balans för kroppen.
– Det är ju egentligen målbilden – att man ska kunna ha ett mer fysiskt krävande arbete genom att vara i den konditionen som gör att man klarar av det på ett hälsosamt sätt, säger Elin Ekblom Bak.
Yrken som sliter på kroppen
Hennes forskning visar inte bara att de som har tunga jobb har sämre kondition är de som arbetar på kontor.
När anställdas konditionstest jämfördes med tidigare publicerade data kring olika yrkens konditionskrav, såg man att många med tunga jobb till och med hade för dålig kondition för att klara av sitt arbete.
– Vi ser att de med fysiskt tunga jobb inte tränar lika mycket. Och såklart att de inte orkar det, med den belastning de har på jobbet, säger Elin Ekblom Bak.
Men hur kan det komma sig att en livsmedelsarbetare som rör på sig hela dagen har sämre kondition än en kontorsråtta?
Det beror på att den typen av arbeten ofta har för låg intensitet för att förbättra flåset. I stället sliter det på kroppen.
– Det är repetitivt och kanske stressat och pressat. Och med dåliga möjligheter till återhämtning, säger Elin Ekblom Bak.
Kan det till och med vara dåligt för hälsan att träna om man är för sliten efter jobbet?
– Det är jättesvårt att svara på generellt, och forskningen är inte där ännu. Men, en obalans i återhämtning och belastning under en längre tid har visat sig vara nedbrytande för kroppen, säger Elin Ekblom Bak.
Många har högt blodtryck
Forskare har också sett att de som har fysiskt tunga yrken ofta har ett förhöjt blodtryck under arbetsdagen och ända till morgonen efter. Det sliter på kroppen rent hjärt- och kärlmässigt.
– Den här gruppen behöver hitta ett sätt att inte vara aktiv, och få återhämtningspauser under arbetsdagen i stället.
Återhämtning på jobbet låter ganska orealistiskt för många?
– Nej, jag vet. Men oftast är det enklast att peka på den enskilda att den ska ta ansvar för sin hälsa, och utgå från att arbetsgivaren bara har ansvaret för arbetsmiljön och att den inte ska vara skadlig. Men återhämtningen är väldigt viktig. Min forskargrupp håller på med forskning om hur företagshälsovården kan bli mer effektiv och nå fler som verkligen behöver det.
Artikeln är tidigare publicerad i Kommunalarbetaren som tillsammans med Mål och Medel och sex andra titlar ingår i LO Mediehus.
Tre tips för dig som inte orkar träna
1. Försök hitta stunder med korta återhämtningspauser på jobbet. Det bästa är att få din chef att bestämma att ni ska ha återhämtning på arbetstid. Du har rätt till kortare pauser för återhämtning, enligt Arbetsmiljöverkets föreskrifter.
2. Känn inte stress över att du måste ut och träna om du är helt slut efter jobbet. Försök i stället hitta återhämtning och balans när du kommer hem. Gör det två dagar i veckan som ett första steg och känn dig nöjd med det. Sedan kan du kanske få ork att ta en raskare promenad per vecka.
3. Var vaksam på att all fysisk aktivitet inte är bra – du kan nästan bli övertränad av jobbet. Känn efter – är du mentalt slut i hjärnan eller fysiskt trött i kroppen? Om du är mosig i hjärnan kan fysisk aktivitet vara bra. Men är du slut i kroppen behöver du kanske vila. Häng på dig en stegmätare och kolla – du kanske redan har rört dig tillräckligt under arbetsdagen?
Källa: Elin Ekblom Bak, docent i idrottsvetenskap vid Gymnastik- och idrottshögskolan