Livsklubben om nedläggningsbeskedet på Semper: ”Förjävligt – folk är i chock”
Chock, ilska och nedstämdhet. Så beskriver Livsklubbens ordförande Amanda Alnemar reaktionerna bland kollegorna efter beskedet om nedläggningsplanerna för Semperfabriken i Götene.
Sempers ägare, det schweiziska livsmedelsföretaget Hero Group, vill stänga fabriken i Götene. Det meddelade företaget på tisdagen.
Amanda Alnemar, ordförande för Livsklubben på Semper i Götene, anser att nedläggningsbeslutet är djupt beklagligt.
– Det är förjävligt, framför allt för alla anställda lokalt på fabriken, det är dem man tänker på. Mina tankar är med dem som fick nyheten nu, säger hon till Mål och Medel.
Hur är stämningen bland kollegorna?
– Den är låg. Det är lite blandat. En del är arga, en del är ledsna och en del känner väl sig lite likgiltiga. Det är mycket chock. Det var ingen som kunde föreställa sig att det här skulle ske. Man trodde väl kanske på ett stort varsel eller något sådant, men en total nedläggning var väl inte riktigt i någons tankar.
Förhandlingarna är inte klara
Totalt arbetar 190 personer, varav cirka 130 kollektivanställda, vid Sempers fabrik i Götene och fackliga förhandlingar är inledda.
– Inga förhandlingar är klara än, de är pågående, säger Amanda Alnemar.
Samtidigt som nedläggningsplanerna blev offentliga meddelade Arla, som har ett mejeri intill Semperfabriken, att de ligger i förhandlingar om att köpa delar av anläggningen. Specifikt handlar det om lokaler och utrustning som behövs för att tillverka mjölkpulver.
– Götene mejeri är en av Arlas största anläggningar i Sverige med cirka 450 anställda. Vi söker därför kontinuerligt efter nya kollegor, och vi kommer att göra vad vi kan för att stödja de lokala jobben i Götene, säger Marika Lifbom, chef på Arlas mejeri i Götene, i ett pressmeddelande.
Amanda Alnemar har i nuläget inte mycket att säga om Arlas planer.
– Den biten är inte heller klar. Det är lite för tidigt för att yttra sig om det.
Fakta: Semper
Semper AB grundades 1939 och är en svensk livsmedelsproducent som främst tillverkar mjölkpulver, barnmat, modersmjölkersättning och glutenfria livsmedel.
Fabriken i Götene tillkom under 1940-talet och i samband med började företaget som dittills mest producerat torrmjölk att utveckla nya produkter som modersmjölkersättning och barnvälling.
1960 inleddes ett samarbete med Felix som producerade barnmat på burk efter Sempers recept.
1962 togs Semper över av bondekooperationens mejerier (senare Arla), som ett sätt att garantera avsättningen på mjölk.
På 1980- och 1990-talet påbörjades satsningar inom nutrition, glutenfritt och hälsoprodukter.
I maj 2003 såldes produktområdet nutrition till läkemedelsföretaget Novatris.
I juni 2003 såldes Semper AB till riskkapitalbolaget Trinton.
Sedan 2006 ägs Semper av Hero Group, som nu planerar att lägga ner fabriken i Götene.
Källa: Wikipedia