Arbetsmiljölagen 6

Skyddsombud har rätt att begära åtgärder om brister i arbetsmiljön med stöd av arbetsmiljölagen 6 kap 6a §, en så kallad 6:6a-anmälan.

Brev eller mejl

En 6:6a-anmälan ska först skickas till arbetsgivaren, gärna i ett brev eller mejl. Där ska det tydligt framgå vilka brister som finns i arbetsmiljön och vilka åtgärder som krävs. Det behöver också finnas ett datum för när arbetsgivaren senast ska ha svarat.

Inte nöjd med svar

Om skyddsombudet inte blir nöjd med svaret eller åtgärderna från arbetsgivaren, eller om arbetsgivaren struntar i att svara och inget händer, kan skyddsombudet vända sig Arbetsmiljöverket och begära att myndigheten ska ingripa.

Måste handla om brister

Tänk på att en 6:6a begäran måste handla om brister i arbetsmiljön. Arbetsmiljöverket prövar inte sådant som exempelvis handlar om arbetsgivarens personalpolicy eller arbetsrättsliga frågor.

Det här händer efter anmälan

Om anmälan är korrekt gjord gör Arbetsmiljöverket en prövning. Det sker oftast genom inspektion på arbetsplatsen, och leder sedan fram till något av detta:

Föreläggande

Arbetsmiljöverket ställer krav på arbetsgivaren att åtgärda bristerna.

Förbud

Myndigheten förbjuder arbetsgivaren att fortsätta det aktuella arbetet.

Avvisa eller avslå

Arbetsmiljöverket kan också avvisa eller avslå skyddsombudets begäran. Beslut om föreläggande eller förbud är ofta förenade med vite, vilket betyder att arbetsgivare som inte följer myndighetens beslut får betala ett slags böter.

Både skyddsombud och arbetsgivare kan överklaga Arbetsmiljöverkets beslut.

Källa: Arbetsmiljöverket

Här kan du skicka in en anmälan till Arbetsmiljöverket.