Alexander Viklund har barn och arbetar som mixeroperatör på Kopparbergs bryggeri, där hon varvar förmiddags-, eftermiddags- och nattskift. Där hon bor öppnar fritids redan klockan 05.30.

– Vi står ofta och väntar när de öppnar. Min dotter är lite trött då, men hon tycker ändå att det är okej, hon älskar att vara på fritids.

När Alexandra jobbar eftermiddag eller natt bor dottern hos sin pappa, som arbetar dagtid.

– Vi har fått pussla genom åren. Förut jobbade både jag och barnens pappa skift. Då fick jag kompa ut och åka hem tidigare för att vi skulle kunna lösa av varandra, säger hon.

Kommunen har ingen nattförskola eller barnomsorg på kvällar eller helger. Alexandra tycker att möjligheten borde finnas även om hon inte skulle behöva nyttja den just nu.

Alexandra Viklund, mixeroperatör på Kopparbergs bryggeri

– Vi har bryggeriet och pappersbruket här och de som jobbar i matbutik eller vården har också sena kvällar. Alla har inte något skyddsnät. Jag vet personer som fått tacka nej till jobb för att de inte kan lösa omsorg.

Lämnar öppet för egen tolkning

Ljusnarsbergs Kommun, där Kopparberg ligger, svarar att förskolor och fritids öppnar klockan 05.30 just för att möta behovet hos skiftarbetare, men att det inte funnits något känt behov under övrig tid. Skulle kommunen få frågan skulle de försöka hjälpa till, menar man.

Skollagen säger att kommuner ska sträva efter att erbjuda omsorg under den tid som förskola och fritidshem är stängt, om det behövs för att föräldrarna ska kunna arbeta.

Johan Enfeldt, utredare på enheten för samhällspolitik på LO, menar att just uttrycket ”sträva efter” lämnar öppet för kommuner att göra en egen tolkning av lagen.

– Kommuner tittar på vad som är lagstadgat och vad som inte är det. När det måste göras besparingar görs det på de icke lagstadgade områdena, säger han.

En enkät som LO gjort visar att fyra av tio föräldrar i arbetaryrken inte tycker att barnomsorgens öppettider är tillräckliga för att de ska kunna arbeta heltid.

Johan Enfeldt, utredare på enheten för samhällspolitik på LO

Även om nattförskola eller kvällsfritids erbjuds kan det vara svårt för föräldrar att få ihop vardagen. Till exempel kan ”nattis” ligga på andra sidan kommunen från barnets förskola eller fritids. Dessutom ställs ofta krav på att föräldrar ska veta långt innan när barnet behöver vara där.

– Man kan förstå att kommunen behöver kunna planera sin verksamhet. Men om man kräver att schemat ska lämnas in många veckor i förväg tappar arbetstagarna möjlighet att hoppa in på pass, säger Johan Enfeldt.

”Starka krav på medborgarna att kunna försörja sig”

Skolinspektionen skriver att tillgång till barnomsorg kan påverka jämställdheten och integrationen i samhället positivt. Johan Enfeldt anser att kommunerna borde vara skyldiga enligt lag att erbjuda barnomsorg även utanför kontorstid.

– Senast jag var på besök på en verksamhet så berättade personalen att de hade barn där vars föräldrar hade arbete tack vare barnomsorgen. Samhället har starka krav på medborgarna att kunna försörja sig, man ska kunna ta ett arbete som dyker upp. Möjligheten att arbeta påverkar inte bara de enskilda, utan kommunens skatteintäkter, pensionerna och det lokala näringslivet. Då måste ju politiken kunna svara upp med barnomsorg, säger han.

Frågan om en ändring av formuleringen i lagen lyftes under våren 2023 i en interpellationsdebatt i riksdagen. Skolminister Lotta Edholm (L) svarade då att den nuvarande regleringen med tillhörande statsbidrag är tillräcklig.

Alexandra Viklund i Kopparberg tycker att Livsmedelsarbetareförbundet borde driva frågan.

– I små kommuner med mycket industrier är barnomsorgen inte anpassad efter jobben som finns. I större städer finns kanske nattförskola och det går att hyra barnpassning, men inte här. Då är det den närmaste familjen man måste förlita sig på.

Barnomsorg på obekväm arbetstid

Det finns ingen rättighet till barnomsorg på kvällar, nätter eller helger. Men kommuner ska sträva efter att erbjuda barnomsorg även på obekväma arbetstider om behov finns.

Enligt LO:s årliga Jämställdhetsbarometer erbjöd 170 av Sveriges 290 kommuner omsorg på obekväm arbetstid 2022. Det kan handla om förskola eller fritidsverksamhet på kvällar, tidiga mornar, helger och nätter.

De kommuner som erbjuder sådan barnomsorg kan söka statsbidrag. För perioden juli till december 2023 delades strax under 35 miljoner kronor ut. Antalet barn som är inskrivna i barnomsorg utanför kontorstid har minskat sedan 2018 men under 2022 vände utvecklingen. Då var 5 327 barn inskrivna, jämfört med 3 785 barn år 2021.

Källa: LO, Skolverket

Vill du läsa mer om barnomsorg på kvällstid och skiftarbete? Läs tidningen Kommunalarbetarens artikel om undersköterskan Jennifer Strömberg som inte vet hur hösten kommer se ut.