Hur kom det sig att du tackade ja till att ställa upp i tävlingen?

– Ett skäl är att jag i februari nästa år har hållit på med styckning i 25 år, så det har blivit lite svårare att hitta nya utmaningar när man gjort det här i så många år. För mig var det en självklar sak att tacka ja.

Tävlingen går ut på att på tid stycka halv gris, och ni som tävlar blir bedömda på kriterier som utbytet av styckningen, estetik, handlag, ordning och reda och hygien. Vad tror du blir den största utmaningen?

– Jag har alltid styckat med fart, men i det här fallet tror jag inte farten blir problemet. Det blir nog mer att försöka ta det lite lugnare än man brukar och dessutom förbättra utbytet. Det handlar inte bara om hastigheten utan det ska ju vara extremt fint också.

Jag har alltid haft mentaliteten att vilja satsa på att vara den bästa, så det passar mig att tävla i detta.

Förbereder du dig på något särskilt sätt inför tävlingen?

– Ja, vi har börjat med att gå igenom styckdetaljerna och hur man snabbast – men ändå på rätt sätt – kan skära upp det, och vilka detaljer som är enklast att skära ut först. Vi ska lägga upp ett styckningsschema och efter det kan man börja se åt vilket håll saker och ting går.

Vad tror du om dina chanser i tävlingen?

– Jag går inte dit bara för att vara med, utan jag satsar så klart på att vinna! Jag har alltid haft mentaliteten att vilja satsa på att vara den bästa, så det passar mig att tävla i detta.

Styckar-SM

Styckar-SM hålls i Malmö den 17 oktober. Tävlingen är en del av Chark-SM som arrangeras vartannat år.

Årets deltagare i Styckar-SM är:

  • Amir Alic – KLS
  • Mikael Pedersen – Scan Sverige AB
  • Måns Johansson – MOAB, MICHAEL OLDIN AB
  • Per Jansson – A.J. Dahlbergs Slakteri AB

Mer information om tävlingen finns hos branschorganisationen Kött- och charkuteriföretagen.