Jag har en lista på tusen saker att göra innan jag dör. Den är fortfarande inte uppe i tusen saker, några hundra kanske. Jag hittade den igen under den obligatoriska aktiviteten ”rensa skåpen under semestern”.

I dag skrattar jag åt mycket av det jag ville göra av livet när jag var 14 år gammal. Jag kan också bocka av en hel del från listan. Tyvärr har jag ännu inte vunnit ett Nobelpris eller lärt mig att gå i klackar. Däremot har jag fått en cocktail döpt efter mig, förändrat någons liv och haft ett enormt vattenballongskrig.

Fyra har dött på Northvolt

I år har fyra personer som haft anställning på Northvolts fabrik i Skellefteå dött, tre av dem i sitt hem. Även om omständigheterna kring dödsfallen fortfarande är oklara måste cirka 2 400 arbetare fortsätta att gå till Northvolt varje dag. Och hoppas på att slippa samma livsöde.

Ska vi återigen tillåta den räddade skinande framtidens vinster väga tyngre än värdet av våra liv?

Den industriella revolutionen under 1800-talet tog Sverige från ett fattigt bondesamhälle till ett modernt industriland. Det är så det beskrivs i historieböckerna. Det stämmer … Men det är inte hela sanningen. Den kom också till, och passerades, på arbetares bekostnad. Inte bara i vinsternas mått mätt. Utan i deras liv och hälsa.

Den gröna omställningen. Dagens form av industriella revolutionen. I stället för att rädda Sverige ur fattigdom behöver den rädda klimatet från den katastrofala situation vi tillät den industriella revolutionen att sätta oss i. Vi ska rädda vår del av hela den värld vi snabbt tillät förstöras.

Gör rätt från början!

Vi gör det med samma goda intentioner som förr. Vi vill lämna något bättre efter oss än det vi hade när vi kom. Det är vackert men det är bråttom. Trots det kvarstår frågan. Ska vi återigen tillåta den räddade skinande framtidens vinster väga tyngre än värdet av våra liv? I min värld behöver det ena inte utesluta det andra. Vi behöver bara ge oss tiden till att göra det bättre från början, även om det brinner.

De som jobbat på Northvolt och dött i år är personer som haft drömmar och framtidsvisioner precis som mitt 14-åriga jag. Precis som jag har än idag. Jag undrar vad som fanns på deras listor. Vilka saker är det som finns kvar för alltid? Vilka saker av alla tusen hann de bocka av?

Matilda Antonsson

Matilda Antonsson är operatör och vice klubbordförande på Hilton Foods, samt regionalt förtroendevald i region mitt.
Bok jag läser: Harry Potter och de vises sten – JK Rowling.
Musik: Svenskt, Zacke just nu.
Nyligen sett: Maskinen.