En ny avtalsrörelse står för dörren och nu har Livs förhandlingsdelegationer inlett arbetet med att mejsla fram vilka krav förbundet ska driva.

Livs har sex förhandlingsdelegationer som består av 38 förtroendevalda och ombudsmän. Arbetet i delegationerna utgår från de avtalsmotioner – totalt 82 stycken – som klubbar och medlemmar skickat in om vilka förbättringar de vill se i kollektivavtalen, samt den rapport om kompetensutveckling i livsmedelsindustrin som förbundet tagit fram.

– Motionerna klubbades på förbundsmötet i maj och skickades vidare till förhandlingsdelegationerna. Där har motionerna gåtts igenom och nu påbörjas arbetet med att grotta ner sig i dem och få fram vilka frågor som är prioriterade. Vi kan inte överlämna hundra krav. Det är inte realistiskt, även om det skulle vara önskvärt, säger Jolan Wennberg, Livs andre ordförande, som leder delegationernas arbete.

Tid för annat än jobb

Motionerna berör flera olika frågor och områden som anställningsvillkor, löner, ob-tillägg och arbetsmiljö. Men det tema som sticker ut särskilt, och som förekommer i många motioner, handlar om kortare arbetstid.

– Det som framför allt sticker ut är önskemålen om arbetstiderna. Det är väl den stora frågan, och då handlar det inte primärt om arbetstidens förläggning utan snarare om omfattningen, både i form av årsarbetstid och livsarbetstid.

Porträtt på Jolan Wennberg.
Jolan Wennberg, Livs andre ordförande.

Jolan Wennberg fortsätter:

– Jag tror att det handlar om att det finns ett generellt intresse av att faktiskt orka ha ett liv utanför arbetsplatsen, mer tid för familj och egna intressen.

Växlar krav före jul

Arbetet i förhandlingsdelegationerna ska mynna ut i en rekommendation i december om vilka krav Livs förbundsstyrelse ska lägga fram till arbetsgivarsidan. Parterna växlar krav strax före jul och målet är att teckna nya kollektivavtal när de gamla löper ut 31 mars nästa år.

Under hösten deltar Livs samtidigt i arbetet med att samordna sina krav med de andra LO-förbunden, samt i arbetet med att ta fram en avtalsplattform med Facken inom industrin (FI) där fackens krav på löneökningar presenteras.

Om Livs ska ställa sig bakom LO-samordningen och FI:s avtalsplattform beslutas på Livs förbundsmöte i november.

Lönekravet inte klart

Storleken på löneökningarna är en central del i en avtalsrörelse. Förra avtalsrörelsen landade i ett tvåårigt avtal med löneökningar på totalt 7,4 procent.

Jolan Wennberg understryker att diskussionen om nivå på lönekrav pågår både inom LO och FI och att han inte vill föregå de diskussionerna.

Samtidigt säger han:

– Vi hade en längre period där vi växlade ner löneökningstakten utifrån hur förutsättningarna såg ut då. Förra avtalsrörelsen gjorde vi ett aktivt val att växla upp löneökningstakten, och vi kan i dag inte se någon anledning att förändra den hållningen.

Tidplan för avtalsrörelsen

September
Med start i september samlas Livs samtliga förhandlingsdelegationer en gång i månaden för att diskutera, prioritera och mejsla fram avtalskraven.

November
Den 19 november 2024 fattar Livs förbundsmöte beslut om LO-samordning och Facken inom industrins avtalsplattform.

December
I december fattar Livs förbundsstyrelse beslut om de slutliga avtalskraven. Före jul ska avtalskraven överlämnas till Livsmedelsföretagen.

Januari
I januari påbörjas förhandlingarna. Utifrån resultatet i förhandlingarna kan förhandlingsdelegationen för Livsmedelsavtalet, Livs största avtal, komma att kallas in.

Mars
I mars träder de opartiska ordförandena, Opo, in och leder förhandlingarna.

31 mars 2025
Nuvarande kollektivavtal löper ut och målet är att ett nytt avtal ska vara klart.

Källa: Livs