Under måndagen presenterade de fem facken inom industrin, där Livs ingår, sin plattform inför avtalsrörelsen. Facken kräver bland annat löneökningar med 4,2 procent, och utgångspunkten är ett ettårigt avtal.

– Målsättningen är reallöneökningar till medlemmarna. Det är det absolut viktigaste, säger Livs förbundsordförande Eva Guovelin i en kommentar till Mål och Medel.

”Svensk konkurrenskraft är stark”

Lönekravet ligger på en liknande nivå som löneökningstakten i den senaste avtalsrörelsen. Då blev utfallet löneökningar på totalt 7,4 procent över två år.

Det nu aktuella kravet från facken motiveras bland annat med den positiva utvecklingen av konkurrenskraften och att lönsamheten för industriföretagen är god.

– Svensk konkurrenskraft är stark och har de senaste åren fortsatt haft en stark utveckling. Svenska industriföretag har god lönsamhet – vinstandelen är på en historiskt hög nivå – då är det högst rimligt att de som jobbar får del av kakan.

Vill ge deltidsanställda mer

Industrifacken lägger också fram krav om övertidskompensation för deltidsanställda. Det betyder att den som jobbar deltid ska få mer betalt om man jobbar mer än vad som står i kontraktet.

Dessutom kräver facken en ökad avsättning till arbetstidsförkortning. Tanken är att det ska anpassas till de system som redan finns på olika avtalsområden i industrin, exempelvis deltidspension eller arbetstidsbank.

– Hur Livs slutliga krav blir kommer att diskuteras i förhandlingsdelegationerna och därefter fastställas av förbundsstyrelsen i december. Det gäller också kravet om arbetstidsförkortning, säger Eva Guovelin.

Negativ lönsamhet

Från arbetsgivarhåll är tongångarna kritiska om industrifackens krav. Livs motpart Livsmedelsföretagen kallar fackens krav för ”verklighetsfrämmande och oansvariga”.

Livsmedelsföretagen pekar bland annat på att livsmedelsindustrin haft negativ lönsamhet under 2022 och 2023, och att fackens krav riskerar att allvarligt skada svensk livsmedelsproduktion.

– Industrifackens krav är verklighetsfrämmande och skulle komma att slå hårt mot en svensk livsmedelsindustri som redan är extremt hårt pressad, säger Livsmedelsföretagens förhandlingschef Henrik van Rijswijk i ett pressmeddelande.