Kortad arbetstid och gratis frukost – så har Afrim och facket förbättrat villkoren på Oatly
Kärleken tog honom söderut, från Trollhättan i Västra Götaland till Skåne och Oatly. Sju år senare är Afrim Mehmeti klubbordförande, regionalt skyddsombud, blivande tvåbarnspappa och till slut – en hängiven havredrycksdrickare.
Men just det där med havredrycken tog sin tid. Och vi börjar där. Med den första sippen, som han utan omsvep – men med glimten i ögat – beskriver som ”äcklig”.
– Helt ärligt hade jag aldrig sett mig själv som en havregryns-kille innan jag började på Oatly. Jag tyckte att det smakade jätteäckligt.
I dag dricker han gärna havredrycken. Och använder den i pannkakssmeten.
Vill inte sitta stilla
Från början var det i stället livskraften i företaget, jargongen, ambitionen och känslan som fick honom på fall. Innan Afrim Mehmeti fann sig själv sittandes mittemot fem personer på anställningsintervjun, hade hans olika jobb i Göteborgstrakten varit alldeles för stillasittande. Och till viss del, tråkiga.
– Jag gillar ju att röra på mig och få saker och ting gjorda. Oatly höll på att expandera när jag började. Det kändes i luften att det fanns mycket att göra här och det tycker jag är kul.
Efter en kort tid som truckförare landade Afrim först rollen som huvudskyddsombud och snart efter det tog han över som klubbordförande.
Expanderat snabbt
Sedan dess har företaget expanderat på alla tänkbara sätt. Från 20, 30 kollektivare i Landskronaproduktionen – till i dag runt 120. Från gamla lokaler till nya, från mindre moderna system till nästintill automatiska, från blygsamma ”start up”-volymer till att bli en högproducerande livsmedelsjätte som exporterar globalt.
– Det har varit utmanande många gånger. Företaget har vuxit sjukt snabbt. Från fackligt håll har vi behövt lägga i en växel för att få folk att vilja engagera sig i klubben. Och sen har det ju varit det gamla vanliga: att få företaget att förstå att anställda som är nöjda gör ett bättre jobb.
Har ni lyckats?
– Ja, det tycker jag. I dag har vi en organisationsgrad på 90 procent, och vi har en bra dialog med företaget.
Kortad arbetstid
Sedan Afrim tog över stafettpinnen som klubbordförande har friskvårdsbidraget höjts från 1 500 kronor till 3 000 kronor. Företaget har också låtit bygga ett stort gym på anläggningen och ett pingisrum. Dessutom serveras alla anställda gratis frukost i matsalen. Men viktigast av allt: klubben har fått ner arbetstiden, med bibehållen lön.
– Vi har gått från 36 timmar till 34 på femskiften. Vi har också fria raster som är betalda. Lokalt har klubben även lyckats få till en lönemodell som bygger på kompetens. Det ska gå att utvecklas här och det ska synas i lönekuvertet. Det är jätteviktigt.
Uppmuntrades att rösta
Här finns en positiv samsyn med företaget menar han och ger två exempel:
– Under förra årets löneförhandling gick företaget in med dubbelt så mycket som potten gav, så vi ligger bra mycket bättre till än kollektivavtalet. Ett annat initiativ från företagets sida var att de uppmuntrade anställda att gå och rösta i EU-valet. Man fick två timmars betald övertid för att göra det, säger Afrim och fortsätter:
– Men man ska inte vara nöjd. Vill företaget ha bra personal som stannar måste de anstränga sig. Ingenting är gratis.
Snart föräldraledig
Även om Afrim gillar den ständiga rörelsen som jobbet innebär, det fackliga idéburna arbetet – och numer även företagets havredryck – finns det något helt annat som just nu tar mycket av hans tid: livet som småbarnsförälder.
– Just nu har jag glömt mig själv litegrann, tror jag. Det är fullt upp överallt. Men det är en härlig upplevelse att få barn. Helt annorlunda än något jag tidigare varit med om. Jag ser jättemycket fram emot att snart få vara föräldraledig.
Afrim Mehmeti
Ålder: 35 år.
Familj: Gift med Rina, en dotter samt ett barn till på väg.
Bor: I Ängelholm.
Fackliga uppdrag: Är klubbordförande på Oatly i Landskrona. Är även regionalt skyddsombud.
Intressen: Fotboll, favoritlaget heter Liverpool. Gillar också att resa. Gärna kortare weekendresor till exempelvis Berlin.