Här är Livs avtalskrav: ”Goda förutsättningar för bra löneökningar”
Löneökningar på 4,2 procent, ytterligare avsättningar till arbetstidsförkortning och personliga utvecklingsplaner för kompetensutveckling. Det är några av Livs krav i nästa års avtalsrörelse.
Under torsdagen presenterade Livs sina avtalskrav som nu har överlämnats till motparten Livsmedelsföretagen.
Livs kräver löneökningar på 4,2 procent, men dock lägst 1 222 kronor per månad. Livs har också krav om så kallad individgaranti, det vill säga att varje individ ska vara garanterad en löneökning 727 kronor per månad.
”Väl avvägda krav”
Resterande del av löneökningarna utgör en lönepott. Hur den ska fördelas ska facket lokalt och arbetsgivaren förhandla om. Kommer man inte överens lokalt vill Livs att lönepotten ska fördelas generellt – lika mycket till alla.
– Våra krav är väl avvägda utifrån de ekonomiska bedömningar vi gör. Konkurrenskraften har stärkts, industrins lönsamhet är god och sysselsättningen är hög. Det finns goda förutsättningar för bra löneökningar till våra medlemmar, säger Livs förbundsordförande Eva Guovelin i ett pressmeddelande.
Vill ha arbetstidsförkortning
Livs kräver också att det ska göras ytterligare avsättningar till arbetstidsförkortning. Det ska ske genom systemet med arbetstidskonto som finns sedan tidigare. Men exakt hur stor den avsättningen ska vara är inte känt i dagsläget. Det ska Livs precisera i de kommande förhandlingarna.
– Vi har under många år byggt upp ett arbetstidskonto och det vill vi fortsätta att utöka. Det ger våra medlemmar en bra och nödvändig flexibilitet inte minst då de inte kan jobba på distans. Vi tycker det är viktigt att arbetstidsfrågan hanteras av parterna, inte av politiken, säger Eva Guovelin.
Personliga utvecklingsplaner
Ett annat krav från Livs är att det ska upprättas personliga utvecklingsplaner för varje arbetstagare. Det ska bidra till de anställdas och företagens samlade kompetensutveckling.
– Det kravet kommer ur den undersökning och rapport vi gjorde som visar på stora briser när det gäller kompetensutveckling för våra medlemmar, säger Eva Guovelin till Mål och Medel.
I Livsmedelsavtalet finns redan i dag en skrivning om att personliga utvecklingsplaner kan upprättas. Men nu vill alltså Livs skärpa formuleringen till att sådana planer ska upprättas.
– Det här är i grunden ett krav som gagnar våra medlemmar, men som också har en uppsida för företagen. Det är en investering för dem att kunna utveckla de anställda. Hela avsikten från vår sida är att det ska bli mer konkret kompetensutveckling för våra medlemmar.
Skarpa förhandlingar efter helgerna
Förhandlingarna om nya avtal påbörjas efter årsskiftet. Målet är att teckna nya kollektivavtal innan den 31 mars nästa år då nuvarande avtal löper ut.
– Våra avtalskrav är ett resultat av ett intensivt förberedelsearbete under hösten tillsammans med våra förhandlingsdelegationer. Efter helgerna går vi in i skarpa förhandlingar med fokus på löneökningar och förbättrade villkor för livsmedelsarbetarna, säger Eva Guovelin.
Livs avtalskrav i korthet
- Löneökningar på 4,2 procent, men lägst 1 222 kronor.
- Varje person ska garanteras en löneökning på 727 kronor per månad, så kallad individgaranti. Resterande del av löneökningen utgör en lönepott som ska fördelas i lokala förhandlingar.
- Ytterligare avsättningar till arbetstidsförkortning. Avsättningens storlek ska preciseras i de kommande förhandlingarna.
- Arbetstidsscheman ska upprättas för längre perioder och ska förhandlas minst fyra veckor innan de genomförs.
- Deltidsanställda ska få samma ersättning när de jobbar mer än vad som står i schemat som heltidsanställda får för övertidsarbete.
- Arbetstagare ska erbjudas friskvårdsbidrag.
- Hälsoundersökning ska ske minst var tredje år. Den som fyllt 50 år ska ha rätt till hälsoundersökning varje år.
- Personliga utvecklingsplaner för kompetensutveckling ska upprättas för varje arbetstagare.
- Målet är att ha nya avtal på plats den 31 mars nästa år, då nuvarande avtal löper ut.
- Mer information om Livs avtalskrav finns på förbundets webbplats.