Spelberoende – här är sju varningssignaler
Spelproblem kan vara svårt att upptäcka, men Madeleine Tügel, förbundsordförande i Spelberoendes Riksförbund, vet vilka varningssignaler du ska vara uppmärksam på.
Ett förändrat mående
Spelberoende leder ofta till psykisk ohälsa. Är någon lättirriterad, rastlös, frånvarande, nedstämd eller visar andra tecken på dåligt mående kan det bero på att personen är spelberoende. Svårigheter att koncentrera sig och/eller hantera konflikter på ett konstruktivt sätt kan också vara tecken.
Hög frånvaro
Hög frånvaro, ofta i samband med löning, kan vara ett tecken på spelberoende. Har personen svårt att komma i tid till jobbet och ofta är trött kan det bero på att den spelat hela natten.
Personen vill ha förskott på lönen
Många med spelproblem har ekonomiska bekymmer. Om en kollega vill ha förskott på lönen kan det vara läge att våga fråga hur det ser ut med den ekonomiska situationen.
Om personen tackar ja till alla extra arbetspass är det också bra att vara uppmärksam och ha i åtanke att det kan bero på spelberoende.
Social distansering
Märker du att din kollega avstår från att följa med ut och äta lunch? Det kan bero på att hen vill dra sig undan och inte längre vill delta i sociala tillställningar till följd av spelandet, men också på bristande ekonomi. Som kollega kan det vara läge att våga fråga vad det beror på. Om du inte själv vågar kan du prata med närmsta chef till den du misstänker är spelberoende.
Personen genomgår en livsomställning
Stora livsomställningar privat, som skilsmässa eller någon nära som blir svårt sjuk, kan leda till ökat spelande. Då är det också läge att vara extra uppmärksam.
Tänk på!
Det kan vara svårt att våga fråga om du misstänker att en kollega eller anställd spelar för mycket. Tankar som ”att jag borde inte lägga mig i” kan lätt uppstå. Men det finns stöttning att få, både genom Spelberoendes Riksförbund och genom Stödlinjen för spelare och anhöriga.