Konsum mitt i byn – Jonas Fröberg berättar om kooperationens historia
Jonas Fröbergs nya reportagebok skildrar Kooperativa Förbundets utveckling ur den lilla lokalföreningens synvinkel. Från succéår och direktdemokrati till förvandlingen till ett handelsföretag som vilket som helst.
Ett av de mest minnesvärda avsnitten i reportageboken Huset mitt i byn är beskrivningen av torparen Olof Näslunds skuldbok från 1910-talet. I handelsboden i den lilla byn Myckelgensjö i Ångermanland köpte han fläsk, salt, kaffe och socker till sig och sin familj. Eftersom han inte kunde betala skrevs kostnaderna upp, med en ränta på fyra procent. Efter tre år var Olof Näslund skyldig drygt 56 000 kronor i dagens penningvärde.
Återbäring i stället för skulder
Det är lätt att förstå att det var en stor dag när Kooperativa Förbundets första butik öppnade i byn, en folkrörelse där kunderna var medlemmar och fick återbäring i stället för skulder.
DN-journalisten Jonas Fröbergs farfar Axel var under flera decennier föreståndare i den hypermoderna funkisbutiken, där Cirkelkaffe, Lumalampor och Stig Lindberg-porslin såldes till facila priser.
En bit svensk historia
Boken följer KF:s utveckling ur den lilla lokalföreningens synvinkel. Från succéår, direktdemokrati och bildningsiver via centraliseringen på 1960- och 70-talet, då Konsum satsade på Domusvaruhus i städerna och många småbutiker lades ner, till den slutliga nedmonteringen och förvandlingen till ett handelsföretag som vilket annat.
En fascinerande inblick i en bit svensk historia, då politik var något man levde och förändringen verkade inom räckhåll.