[Ur nummer: 05/2004] Filmtitel: Monster
Regi: Patty Jenkins
Skådespelare: Charlize
Theron, Christina Ricci, Bruce Dern, Lee Tergesen

Monster är baserad på den sanna historien om USA:s första kvinnliga seriemördare, Aileen Wuornos (Charlize Theron). Hon avrättades i februari 2002 efter att ha suttit tolv år i fängelse.
Filmen fokuserar på de nio månader under 1989 och 1990 som Aileen mördade flera män som ville köpa hennes sexuella tjänster. En av filmens första scener visar en självmordsbenägen Aileen som går till puben för ett sista glas öl för pengar hon just tjänat på att hora. På puben träffar hon en lika ensam själ, Selby Wall (Christina Ricci), en tonårig tjej som bor hos sin faster för att hennes pappa vill ”bota” henne från homosexualitet. De inleder ett förhållande och Selby rymmer från sin faster och Aileen försöker en sista gång att få rätsida på sitt liv men tvingas snart återvända till prostitution för att tjäna sitt och Selbys uppehälle. Men Aileen kan inte prostituera sig igen och istället skjuter hon männen som plockat upp henne längs med vägkanten.
Det är överflödigt att säga att den sanna historien är hemsk och tragisk. Vad som bör påpekas är att skådespelarinsatserna, särskilt från Charlize Theoron som belönats med både en Oskar och Golden Globe för bästa skådespelerska, är suveräna. En mycket sevärd film som återigen tar upp debatten om dödsstraff.