[Ur nummer: 02/2004] – Massage handlar inte bara om överansträngda muskler. Det är mycket mer, säger Stefan Johans-son. Det är mänsklig beröring.
Behandlingen ska vara skön. Personen ska få en kick. Han brukar sätta på någon lugn musik, ofta något klassikt, gregorianska sånger eller något liknande, och så får personen slappna av, låta pulsen gå ner, lägga sig på bänken.
Ovanför finns två planscher med kroppens ”trigger points”. Rummet ligger i källaren på Swedish Meats i Linköping.

Massage efter matcherna
Att se sig själv utifrån kroppen är nödvändigt. Vad är en människa? Det handlar inte om att motionera för att få en snygg kropp, inte om att banta, utan om att stärka leder och muskulatur, för att nå ett större välbefinnande. Blod- och lymfcirkulation ökar. Musklerna blir smidigare och mer elastiska och de får ökad näringsupptagningsförmåga.
Inom livsmedelsindustrin finns många monotona jobb, många tunga lyft, alldeles för många. Stefan vet av egen erfarenhet.
Han jobbade i många år i charktillverkningen, började 1990. På den tiden spelade han handboll i division två och han fick massage efter matcherna. Det var så han blev intresserad.
Han har också alltid velat jobba med människor. Att få kontakt och direkt reaktion på det man gör är stimulerande. 1998 gjorde han därför allvar av sina planer och gick en ettårig utbildning till massör. För honom var det ett stort steg. Han är dyslektiker och behöver lite längre tid för att läsa in teorin.
Han tog tjänstledigt för att gå utbildningen, som var både på dagar och kvällar, och när han blev klar fick han erbjudande om att behålla anställningen och jobba som massör.

Känner igen symptomen
Han säger att han trivs bra, även om han kan sakna gemenskapen med arbetskompisarna. Han har en stor fördel av att ha arbetat i produktionen, är fortfarande kvar som medlem i Livs, vet vilka symptomen är på överansträngda och slitna muskler.
– Om en person kommer och har värk, och det är en inflammation, så är det bara vila som hjälper, han eller hon behöver gå till en läkare, och sedan vila under en längre tid. Om det är arbetet som orsakar inflammationen kan det för vissa vara svårt att återvända, då får man bara tillbaka värken, och det blir en förslitningsskada, och denna kan man inte reparera, bara mildra.
– Läkarna säger: Byt jobb! Ja, men det är inte så lätt, om det är det här man kan. Om man jobbar på slakteriet och har gjort det i många år.
   Han menar att man måste motionera för att bevara sin kropp.
Han försöker få den som kommer till honom att hitta fram till en motion som han eller hon gillar. Hitta något som personen tycker är roligt. Det kan vara friskis och svettis, simning, stavgång, yoga, qigong (långsamma rörelser och energiflöden). Det är så olika, huvudsaken är att man tar sig tid till det. Man måste prioritera sin kropp.
Han vill lära sig mer. När han masserar kan han se behovet av att manipulera muskler som låst sig.
Han har planer på att i framtiden läsa till naprapat eller kiropraktor, det senare är en femårig utbildning, den kostar pengar att gå, så han har lust men vet inte om han har råd, det är en stor satsning.

Namn: Stefan Johansson
Bor: Norrköping
Ålder: 32 år
Yrke: Massör på Swedish Meats i Linköping
Familj: sambo och hennes dotter
Fritidsintresse: Innebandy
Favoritlitteratur: Drak-guldet, andra värlskriget, talbok, bra om man är dyslektiker.
Favoritmusik: Simple Minds, Ulf Lundell
Favorit-mat: Fiskgratäng