[Ur nummer: 06/2004] Fredrik Ljungberg är farlig för unga män. Precis sådana rubriker jag gillar. Leder bort tankarna från jobbet och inbjuder till vilda spekulationer medan bredbandet letar sig fram till rätt information. Kan det vara så enkelt att det är själva fotbollen? Pojkar som spelar fotboll ramlar och slår sig. På varandra. Får tänder utslagna, kindben inslagna och ledband avslitna. Man har ju varit gift med en motor på mittfältet, vilket inföll väldigt nära ribbstolarna i tumbagymnasiets gympasal under korpmatcherna, så man vet. Men varför just han i så fall? Varför inte lika gärna Zlatan?
Medan tanken osökt går vidare till riktiga snaskigheter glimtar skärmen till och avslöjar att det inte alls är fotbollen. Utan kalsongreklamen. Andra pojkar kan få för sig att ta efter när de ser bilderna på Ljungbergs oljade tatuerade mage. Jisses! Visst! Smeta olja på magen! Jag skulle bli oerhört irriterad om min lilla pojke plötsligt började slänga en massa oljefläckade kläder i tvätten. Och använde månadspengen till tatueringar. Det skulle kunna bli riktigt farligt. Då säger dottern att jag är dum.  
Att det inte alls är oljan och tatueringen utan själva magen under. Och bringan, den vaxade. Och alltihop. Kindknotorna, musklerna… allt. Det är farligt. Inte för kvinnor eller andra som skulle kunna bli distraherade och tappa koncentrationen eller få sina hjärtan krossade. Utan för vanliga pojkar. Som kan få för sig att också börja bry sig om hur de ser ut! Ägna mer tid framför spegeln, typ. Utseendefixerade.

Jisses säger jag igen! Jag känner stark ångestfylld desperat oro inifrån djupet av mitt hjärta! För hur det ska gå med själva mänskligheten. Om ännu fler pojkar skulle…
Tills jag går in och tittar på en populär datesajt. Och ser att det redan hänt. Utan att världen gått under eller blivit det minsta bättre. Hundratals begagnade herrar som söker damer, helst yngre. Inte alls att undra på, för alla som passerat 45 är enligt sina egna livfulla beskrivningar anmärkningsvärt ungdomliga. De utövar alla upptänkliga sporter, man förstår inte hur de hinner jobba och ta hand som sina halvtidsbarn mellan alltihop, och är sålunda smärta och vältränade. Flera rent av atletiska. Någon enda har ett par grå stänk, men bara vid tinningarna. Ingenstans ens anas statistikens dryga 50 procents överviktiga medelålders män med blodtrycksbesvär och såväl konditions- som potensbortfall.

Förrän man ser bilderna de har dekorerat
sina sidor med. Och som de måste ha lånat från sina sämre utrustade mer medfarna morbröder. För där sitter rader av helt vanliga hopsjunkna gubbar med höga pannor, breda mittbenor och det atletiska väl inbäddat i skyddande fettlager. Där den oljade tatueringen borde finnas anas åldersringarna innanför polyesterskjortan. Inte en atlet så långt ögat når!
Men varför? Har de sett artikeln om Freddie och satt in de där bilderna för att inte utöva dåligt inflytande? Eller…? Har de möjligtvis inte sett något alls?  Förutom grusregnet på garageuppfarten efter rivstarten när makan drog. Och hockey-VM. Det är helt ok. Det gjorde jag också. Tänker kolla fotbolls-EM också. Trots att Irland inte är med. Kollar in nya burkmärken på Systemets snabbköp också. Att ha till. Och lite antirynkkräm. Det tror jag är helt ofarligt. Dottern håller med. Det är absolut ingen som bryr sig vad jag smetar på, säger hon.
Herrarna på sajten söker ju yngre. Efter att ha studerat alla de där morbröderna kan jag konstatera och hälsa: det gör helst jag med! Särskilt på bild. I kalsonger.