[Ur nummer: 07/2004] Titel: Harry Potter och fången från Azkaban
Regi: Alfonso Cuaron
I rollerna: Daniel Radcliffe, Emma Watson, Rupert Grint, Maggie Smith, Robbie Coltrane, Michael Gambon, Gary Oldman, Emma Thompson
John Cleese, Alan Rickman
Biopremiär: 9 Juni

I den tredje Potter-filmen är inte Harrys största äventyr att kämpa mot den hemska trollkarlen Voldemort, istället är Harrys viktigaste kamp att frigöra sig från sin styvfamilj, The Dursleys, och söka sina rötter. I en av filmens första scener förvandlar en ilsken Harry familjens faster till en jätteballlong och tvingas fly hemifrån till värdshuset Den läckande kitteln där han möter sina bundsförvanter Hermione (Emma Watson) och Ron (Rupert Grint). Harry får snabbt reda på att den ökände trollkarlen Sirius Black (Gary Oldman) har rymt från Azkaban och är ute efter att döda honom.
Innan den tredje Potter-filmen återigen höjs till skyarna är det viktigt att komma ihåg att nummer tre är lika medialt upptrissad som de tidigare filmerna och att Harrys liv egentligen bara är ett välskrivet äventyr. Hurusom, trean lyckas skildra detta äventyr mer realistiskt.
Kanske beror det på att en ny regissör anlitats, Alfonso Cuaron, eller, en annan förklaring är att Harry helt enkelt mognat och inte längre
lever i en lika barnsligt isolerad värld. Harry Potter och fången från Azkaban är egentligen mer av en tonårsfilm än fantasifilm, fast utan det sedvanliga tonårshånglet.