[Ur nummer: 09/2004] Under semestertiderna dök det upp tre polska styckare på Hugossons i Luleå. Livs lokalombuds-man Ingrid Karlsson fick reda på det genom media. Ingen kontakt hade tagits med henne eller med klubben på företaget.
– Killarna kunde bara polska, säger Ingrid Karlsson. Det gjorde det svårt att kommunicera med dom. Jag fick fram att de tjänade omkring 70 kronor i timmen. Enligt uppgifter i media skulle det vara så lite som 60 kronor i timmen.
Hon säger att det är ett uppenbart avtalsbrott. Avdelning-en ska ha möjlighet att teckna avtal med ett bemanningsföretag innan det anlitas och det har man inte fått. De inhyrda styckarna ska följa de regler som finns i Livs kollektivavtal.
Ingrid Karlsson är upprörd över hur ansvarslöst den svenska arbetsgivaren agerat.
– De här killarna har ju ingen möjlighet att ta del av några instruktioner eller hygienföreskrifter.
Livs kommer att begära en central förhandling om avtalsbrott med Hugossons.