[Ur nummer: 09/2004] Titel: Fahrenheit 9/11
Regi: Michael Moore
Premiär: 27 augusti

Fahrenheit 9/11 har klassats som en av årets mest kontroversiella filmer. I alla fall om man får tro USA:s politiska elit.
Men är filmen verkligen så kontroversiell? Svaret beror givetvis på vem man frågar. Michael Moore berättar om giriga oljemän i Texas som smider planer tillsammans med stenrika saudiska oljeshejkar. Även om flera intressanta fakta presenteras så lyckas filmen inte undvika mediernas stereotypiska framställning av Mellanöstern och islam. Ett annat minus är att Vita husets extremhöger inte granskas från annat än ett penga/olja- perspektiv.
Om Michael Moore inte undvikit debatten om extremhögerns andra, kanske mer politiska, krigsagendor, hade filmen definitivt förtjänat adjektivet kontroversiell.
 Ett annat minus är att filmen försöker prångla ut budskapet att om man som amerikan inte är nöjd med landets politiska klimat så kan man alltid rösta på demokraterna.
Överhuvudtaget känns det som en tam lösning till landets fundamentala samhällspolitiska problem, men det är antagligen därför som George W Bush inte gillar filmen. Trots kritik (och det finns mer) är ändå Fahrenheit 9/11 en intressant film som blandar skratt med tårar samtidigt som den poängterar välkända, men dessvärre ignorerade, sanningar om krig. Bland annat att det är den fattiga delen av ett lands befolkning som tvingas offra sina liv för att den rika delen ska bli rikare.
Och om den sanningen är en av anledningarna till att Fahrenheit 9/11 anses vara kontroversiell så säger den reaktionen mer om USA:s politiska klimat än om filmen.