[Ur nummer: 12/2004] – Chark SM fick en fantastisk respons, säger Svein Berg från Sik-forum, en av tävlingens arrangörer. Vi är mycket nöjda med det stora antalet deltagare.
Han menar att tävlingens standard nu är så hög att den kommer att fortsätta att växa. Nästa Chark-SM går av stapeln 2006.
Med hjälp av blindtester bedömde olika jurygrupper bidragen. 20 domare var med.
* Det verkar vara de små charktillverkarna som vinner mest?
– Ja, så är det, men det kanske också är naturligt, eftersom vi bara har ett fåtal stora och 200 små i Sverige. Men de stora finns ju med också bland svenska mästare, säger Svein Berg.
Han nämner Scan Foods som blev svensk mästare i lufttorkad skinka. Men också Konsum Värmland och Lindvalls chark vill han räkna som både lite större och mycket duktiga.
Helhetsintrycket är ändå att det är de små som visat framfötterna och tagit fram de nya spännande produkterna. Det är bara att läsa listan över mästare: Jokkmokks korv, Jakobsdals charkuteri, dubbel mästare, Elisedals chark, Bröderna Nilssons chark, Gottfrids chark, Light/Norrboda charkuterifabrik, Skåne struts.
Var hittar man dessa företags produkter? Inte gör man det i den vanliga livsmedelsbutiken? Hur ska de kunna växa så att det skapas nya jobb?
Christina Möller, chef för Coop provkök, menar att det kommer.
– Tävlingen visar att det finns ett oerhört hantverkskunnande i landet och att det finns många, många unga charkuterister som kan yrket.
Möjligheten att komma in på Coops butiker finns, menar hon. Det är upp till butikscheferna att besluta. Utöver de centrala inköpen har de möjlighet att ta in lokala produkter.
– Det handlar också om att de små duktiga tillverkarna stöter på. Det är ju inte så att butikerna vänder sig till dem, utan de måste själva visa upp sig och tala om att de finns och är intresserade. I Jokkmokk är det till exempel självklart att Coops butiker säljer Jokkmokks korvs produkter. Det måste de.
Bland vinnarna tycker hon att Konsum Värmlands spickekorv var något utöver det vanliga.
Det är roligt när den regionala matkulturen återkommer.
Hon tycker också att det är bra att fågelprodukter är en egen kategori och den fått en värdig vinnare med leverpastej från Skånestruts.